Una jove que va acampar contra una alta mèdica obté la incapacitat

30/05/2017

Un jutge obliga l'INSS a reconèixer la incapacitat laboral de la dona, que arrossega seqüeles d'un ictus.

la incapacitat laboral de la dona, que arrossega seqüeles d'un ictus


“Qui contractarà una persona que ha d’anar al metge almenys tres vegades per setmana?”, qüestionava la jove el 2015 des de la seva tenda de campanya. Segons el metge forense citat en la sentència, Naty arrossega, com a conseqüència de l’ictus, una afàsia d’expressió (un trastorn del llenguatge) i cefalees similars a la migranya. A més, pateix un trastorn neuropsicològic i un trastorn ansiós-depressiu. “La demandant presenta dificultats de memòria, estat d’ànim ansiós-depressiu, afàsia lleu amb bloqueig del llenguatge, alteració de la velocitat de processament, alteracions en la flexibilitat mental i en la fluència verbal i dificultats en el càlcul”, segons el document. Amb tot això, conclou el jutge, la jove “no està en condicions d’exercir la seva professió habitual”.

El cas de la Naty va ser el germen de la PAICAM, la plataforma d’afectats que denuncia les “altes injustificades” de l’organisme català. De fet, amb la seva protesta, la jove es va convertir en un símbol de la lluita contra les decisions de l’ICAM, un activisme que l’INSS va emprar davant el jutge per justificar que la jove pot treballar. El magistrat, no obstant això, va rebutjar aquest argument. “El fet que la demandant pugui estar liderant una plataforma de protesta contra l’ICAM i que pugui mostrar-se activa a les xarxes socials, no té res a veure amb les facultats mentals necessàries per poder exercir la professió d’auxiliar administrativa comptable”, apunta la sentència.

Amb tot, el que no ha reconegut el jutge és la petició de la jove de tenir una incapacitat permanent absoluta –per exercir qualsevol tipus de feina–. La sentència assenyala que les seves patologies no limiten completament la seva capacitat física ni funcional. Per tant, encara que el jutge considera que no pot exercir la seva feina habitual –per això li concedeix la incapacitat permanent total– , rebutja estendre-ho a totes les facetes laborals possibles.