Un jutjat obliga un banc a tornar diners a un veí de Montornès per no informar-lo dels riscos d’un fons

23/03/2016
Són 15.700 euros que ara el client no podia retirar de l’entitat

 

 

Una sentència del Jutjat de Primera Instància número 6 de Granollers obliga Catalunya Caixa a retornar 15.700 euros a un veí de Montornès vinculats a un fons d’inversió d’aquesta entitat.

 

Ho dictamina perquè entén que “no li va proporcionar informació suficient sobre els riscos de la contractació”, segons fonts del despatx d’advocats Col·lectiu Ronda, que ha portat el cas.


En concret, la sentència afirma que Catalunya Caixa va actuar amb “una falta absoluta d’informació i claredat respecte al producte que s’estava comercialitzant donant, fins i tot, la falsa impressió de ser un producte garantit per la pròpia entitat quan res no es deia de la resta de riscos”. La resolució judicial assegura que no s’informava de la possibilitat de patir pèrdues significatives. Tampoc del fet d’estar dipositant els estalvis en un producte subjecte a les fluctuacions del valor dels seus actius. Al contrari, es venia com un producte amb capital garantit “obviant els riscos” i “incomplint les exigències de claredat, transparència i rigor”, expliquen des del Col·lectiu Ronda.
 

En concret, el veí de Montornès va contractar el Fons d’Inversió CX Propietat F-II, que es basava en la inversió col·lectiva en la compra i arrendament d’immobles. L’entitat, segons constava en el fulletó de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, descrivia el producte com de risc mitjà-baix i adient per a perfils inversors prudents. El fons, però, “ha acabat esdevenint un carreró sense sortida per a uns 3.000 inversors” perquè l’entitat va decidir sotmetre’l a un tràmit de dissolució. Això ha atrapat els inversors, que ara no poden recuperar els diners fins que es liquidin els actius, fet que es pot allargar durant molt temps perquè són immobles. “Els afectats tenen vedat l’accés als diners compromesos en circumstàncies anàlogues a les d’un veritable corralito”. La sentència fixa que Catalunya Caixa haurà de tornar 15.700 euros amb els interessos legals corresponents. L’afectat, però, haurà de tornar els dividends repartits i els títols al banc.
 

DEUTE SUBORDINAT


En la mateixa sentència, la magistrada insta la nul·litat de l’adquisició per part d’aquest veí de Montornès de deute subordinat per un import total de 21.000 euros amb els mateixos arguments de manca de transparència i diligència per part de Catalunya Caixa.
 
 
 
 
 
Font i Foto: el9nou.cat