Un any de presó per a una mare que va agredir el mestre del seu fill

12/04/2016
La dona, que ja havia amenaçat el docent, el va colpejar fora del centre

 

La desaprovació dels pares a les actuacions dels professors dels seus fills degenera amb freqüència en violència verbal o física que acaba erosionant la salut dels docents i motivant baixes laborals. Els contenciosos de la vida escolar arriben també als jutjats. Ara s’acaba de conèixer una sentència contra una mare que va agredir el mestre del seu fill de nou anys amb una bossa de mà, als voltants de l’escola, i li va causar una lesió a l’orella, per la qual cosa el jutge li imposa una pena d’un any de presó més un pagament de gairebé 500 euros en total com a indemnització. Pel que sembla, la mare ja havia amenaçat el professor anteriorment i ell no era l’únic docent del centre que havia rebut les seves intimidacions. Aquesta sentència, procedent del jutjat penal número 28 de Barcelona, està datada el passat 10 de març.

 

Els fets van passar el 7 d’octubre del 2014, sobre les 13 hores, als voltants de l’ institut escola Turó de Roquetes, si­tuat a Nou Barris, durant el temps de descans del docent D.B.R., professor del fill de l’acusada.

 

En veure’l, Juana F.F. el va increpar des de lluny, li va cridar “fill de puta” i el va amenaçar dient que el mataria. Es va acostar fins a ell amb la intenció d’agredir-lo i el va colpejar al cap amb una bossa de mà repetidament, cosa que li va causar una inflamació del cartílag de l’orella esquerra. El mestre de primària va tenir l’orella inflada deu ­dies, però com que la lesió era lleu, per si mateixa no li impedia seguir les classes amb normalitat. Aquests són els fets provats, segons la sentència.


L’institut escola Turó de Roquetes, situat a Nou Barris, als voltants d’on va tenir lloc l’agressió (Kim Manresa)

 

Tanmateix, durant el judici el professor va declarar que havia rebut un fort cop al pit –“erosió a la cara anterior del costat dret del tòrax”– i que l’agressió li havia causat posteriorment un estat mixt d’angoixa i depressió. Tot això va motivar que no pogués exercir les seves tasques professionals com ho feia fins aleshores. Però el jutge considera que aquest últim punt no està prou acreditat i que “no es pot concloure que un cop al cap amb una bossa de mà pogués causar una lesió psíquica com la que es constata”. Queda la incògnita si la contusió va ser per un impacte anterior.

 

A l’escrit del jutge s’explica que uns dies abans el professor ja havia rebut cops produïts per les puntades de peu del nen, de nou anys, quan tractava de contenir-lo en un accés d’ira al despatx del director. Així mateix també s’explicita que, en un altre moment, diversos professors van haver d’intervenir per reduir el nen.

 

A la sentència no s’explica el motiu de desacord entre la família i l’alumne amb el centre educatiu i, en concret, amb el professor D.B.R., el qual és, a més de mestre d’ educació física, psi­comotricista, psicopedagog i psicòleg esportiu.

 

El magistrat Ricardo Yáñez condemna l’acusada, com a autora d’un delicte d’atemptat a funcionari públic, a una pena d’un any de presó i a una multa d’un mes amb una quota de 6 euros al dia. Així mateix, obliga a abonar a la víctima la quantitat de 314,30 euros en concepte d’indemnització per danys i prejudicis.

 

El professor agredit va formar part del claustre fundacional del centre ­Turó de Roquetes, obert com a institut escola el 2011 arran de la fusió de les ­escoles Claret, Gaudí i Collserola. Hi ha dues línies per curs i comprèn des de l’etapa infantil fins a 4t d’ESO. Aquesta modalitat educativa, de caràcter públic, ofereix un projecte únic per a les fa­mílies que matriculen els fills a l’edat de tres anys, ja que els alumnes poden estar fins als setze al mateix centre, tot i que els estudiants s’ubiquen en dos ­edificis diferents.

 

 

Font i Foto: La Vanguardia