Si ets autònom tens més possibilitats de patir una baixa llarga per trastorn mental

27/01/2016
Un estudi de l'Hospital de Bellvitge avalua per primer cop a Espanya el paper de la crisi sobre les incapacitats laborals per diagnòstics psiquiàtrics

 

Els efectes de la crisi econòmica sobre la salut mental ja han estat documentats –angoixa, ansietat o depressió, per exemple– però fins ara no s’havia establert la relació entre la crisi i la durada de les baixes per trastorn mental. Per primer cop ho ha avaluat un estudi de l’Hospital de Bellvitge que conclou que ser autònom, tenir més de 50 anys o treballar en els sectors immobiliari i de la construcció incrementen la possibilitat de patir una baixa de llarga durada per trastorn mental.

 

Concretament, els autònoms tenen el doble de probabilitats de patir una incapacitat laboral llarga que els treballadors per compte d’altres. Els resultats indiquen que les baixes per problemes de salut mental no s’expliquen només per motius mèdics, com ara la gravetat del trastorn, sino que també hi intervenen factors sociolaborals, com la precarietat. Tot i que l’objectiu de l’estudi no és extreure conclusions, sí que es poden establir hipòtesis. “Els autònoms estan en una situació més vulnerable. No cobren atur i quan estan de baixa cobren menys que els altres treballadors. Com que no els convé estar de baixa, és possible que esperin tant a agafar-la que quan ho fan el quadre s’ha cronificat i és més greu”, apuntaEva Real, psiquiatra i investigadora de l’ Hospital de Bellvitge i primera autora de l’estudi.

El sector de la construcció, el més castigat

L’estudi s’ha fet analitzant una mostra de 7.112 treballadors residents a la demarcació de Barcelona que van agafar una baixa per trastorn mental entre el 2008 i el 2012. D’aquests, 802 eren autònoms i 2.817, treballadors per compte aliè. Mentre que només un 36,2% dels assalariats van requerir una baixa llarga, en els cas dels autònoms el percentatge va ser del 75%. Es considera una baixa llarga la que dura més de dos mesos.

 

Els sectors més castigats per la crisi, com el de la construcció i l’immobiliari, també necessiten baixes més llargues. “Són persones que han perdut la feina i han tingut problemes econòmics importants. I les situacions estressants poden fer que els símptomes es mantinguin més temps i les baixes siguin més llargues”, raona Real. En canvi, els funcionaris són els que agafen baixes més curtes però tenen un índex més elevat de recaigudes.

 

Pel que fa a l’edat, s’ha trobat que les baixes dels treballadors de 50 anys també duren més ja que “triguen més a recuperar-se” de qualsevol malaltia, també dels trastorns mentals, i a vegades no poden reincorporar-se a la feina. I cada cop n’hi ha més. Fins al 55% de les noves sol·licituds per incapacitat permanent es formulen arran d'un trastorn mental (un 70% entre els adults joves) per davant d’altres causes, com el càncer, la diabetis o un accident.

 

Font i Foto: ara.cat