Sentència pionera a l’Haia per destruir patrimoni a Tombouctou

28/09/2016
Condemnat a nou anys de presó un jihadista per crims de guerra

 

 

“Una activitat de guerra destinada a trencar l’ànima de les persones”. Amb aquestes paraules el jutge filipí Raul Pangalangan del Tribunal Penal Internacional (TPI) va justificar la condemna a nou anys de presó per a Ahmad al-Faqi al-Mahdi, àlies Abu Turab, per la destrucció d’edificis històrics i religiosos de la ciutat de Tombouctou, a Mali, durant la invasió de grups jihadistes el 2012. La sentència és la primera que equipara la destrossa de Patrimoni de la Humanitat als crim de guerra i la castiga i, en aquest sentit, els experts confien que estableixi un precedent i que a partir d’ara la impunitat judicial sigui una raresa. No obstant això, els bons desitjos topen amb la tossuda realitat. Sense anar més lluny, la cort de l’Haia no té competències per jutjar la demolició dels grans budes de l’Afganistan o les destrosses a la siriana Palmira perquè cap dels dos països ha acceptat la seva jurisprudència.

 

“Sento un gran dolor per haver de declarar-me culpable. Tots els càrrecs contra mi són precisos i correctes. Em sap greu el mal que han causat les meves accions. Lamento el que he fet a la meva família, al meu país, a la comunitat internacional en el seu conjunt”. Al principi del judici, a finals del mes d’agost, Al-Mahdi ja es va declarar culpable -un gest inèdit en els 14 anys de l’Haia- i va demanar perdó públicament pels danys provocats, argumentant que s’havia deixat arrossegar per una “onada del mal”. El seu penediment suposava que l’acusació pública i els jutges arribaven a un acord per condemnar-lo a una pena d’entre 9 i 11 anys. Segons la sentència, el processat havia “exercit el control del conjunt dels atacs” que hi va haver durant els 10 mesos que els jihadistes van controlar la mítica ciutat del desert malià. Segons la Unesco, que el 1990 va incloure Tombouctou al catàleg de Patrimonis de la Humanitat, la bogeria islamista va destrossar vuit mausoleus dedicats a sants i una mesquita que els islamistes van considerar que anaven contra l’islam. “Són monuments a la superstició”, se sent dir a Al-Mahdi, fusell al coll, mentre destrossa la porta d’un temple en un vídeo enregistrat pel grup radical Ansar Die que es va fer públic durant la vista oral.

 

Al-Mahdi era un dels oficials de rang més alt d’aquesta secta islàmica que va voler imposar la seva particular visió de l’Alcorà a Tombouctou, on es van arribar a prohibir la música i els esports. De fet, l’ara condemnat era l’encarregat de fixar la normativa moral i de vigilar el comportament de la ciutadania. I malgrat que en un principi s’havia oposat a atacar els edificis religiosos aconsellant als seus caps la conservació del conjunt arquitectònic, finalment va acatar ordres i va “donar instruccions i va supervisar” totes i cadascuna de les demolicions, afirma la sentència.

 

Els jutges han tingut en compte fins a cinc circumstàncies atenuants per fixar la pena mínima demanada per la fiscal, Fatou Bensouda, que també a l’inici del judici va voler convèncer de la gravetat dels càrrecs imputats subratllant “el luxe” que suposa el patrimoni cultural. “Cal que el protegim de profanacions i destruccions ja que d’altra manera, la història no el perdonarà”, va afirmar. Així, el tribunal ha valorat especialment a l’hora de redactar la sentència que Al-Mahdi va admetre la seva culpabilitat, un fet que ha fet possible que el judici durés només tres dies, i ja és el més curt de la història del TPI.

 

La defensa d’Al-Mahdi va assegurar que no recorrerà la condemna així que la sentència dictada ja és ferma, però encara no se sap on complirà la condemna, que es veurà reduïda en un any, ja que se li compta el temps que ha estat en presó provisional. El condemnat, un tuareg nascut fa uns 40 anys a un centenar de quilòmetres de la Ciutat dels 333 Sants, com es coneix Tombouctou, va ser detingut al Níger i el setembre del 2015 transferit a l’Haia.

 

 

 

Font i Foto: ara.cat