Salut vol garantir la sanitat dels sensepapers amb una llei específica

16/03/2016
Comín diu a Catalunya Ràdio que la instrucció actual en què ja es blinda aquest accés "penja d'un fil"

 

 

El conseller de Salut, Toni Comín, ha anunciat aquest dimecres que el Govern iniciarà la setmana que ve la tramitació d'una llei que "garanteixi l' accés universal de tots els ciutadans de Catalunya a la salut independentment de la seva situació administrativa". En una entrevista a Catalunya Ràdio, Comín ha explicat que s'ha decidit a impulsar una norma amb el "màxim rang possible" després que la instrucció aprovada per la Generalitat en resposta al decret estatal que "va deixar fora de la salut pública els sensepapers" ara "pengi d'un fil" perquè el TSJC ha admès a tràmit un recurs del govern espanyol.

 

De fet, els immigrants sense papers mai han deixat de tenir garantit l' accés a la sanitat catalana, perquè el decret llei aprovat pel govern espanyol el 2012 per limitar-ho no es va aplicar. El CatSalut dóna des de llavors targetes sanitàries a qualsevol persona empadronada i, tot i que en un principi es van limitar alguns serveis com l'accés a l'atenció especialitzada –calia un any de padró–, una nova instrucció de l'estiu passat va aixecar aquestes restriccions. Fins i tot també ha posat en marxa un mecanisme amb Creu Roja per resoldre situacions en les quals no hi hagi padró.

 

"Anem a blindar que els sensepapers puguin entrar als CAP i als hospitals com la resta, perquè la salut és un dret universal que no depèn de la situació administrativa de la gent, és un dret per a qualsevol persona pel fet de ser persona", ha dit Comín a l'entrevista, tot i que ha apuntat que blindar-ho mitjançant una instrucció de "baix perfil" no aporta tantes garanties com fer-ho amb una llei. Comín ha afegit que aquesta llei serà "el primer cas de transitorietat jurídica" i que "per garantir que ningú es quedi a la porta d'un CAP, encara que estigui malalt pel sol fet de ser un sensepapers, correrem tots els riscos que calguin".

 

1.000 MEUR de desviació

 

El conseller ha xifrat en 1.000 milions d'euros la desviació del pressupost de Salut del 2015. "Només la desviació del pressupost de Salut ja és més gran que el pressupost de la majoria de departaments de la Generalitat", ha explicat. El conseller ha denunciat un "dèficit de finançament estructural" de la sanitat ja des d'abans de la crisi.

 

A més a més, Comín també ha ratificat que el govern presentarà les properes setmanes un marc normatiu propi que reguli la pràctica de la infermeria a Catalunya. "Volem una norma catalana que blindi la pràctica de les infermeres i els doni seguretat jurídica". Es tracta d'una demanda històrica de la infermeria catalana que  vol poder prescriure medicaments legalment i que no calgui acreditar-se prèviament per fer-ho. En un manifest conjunt publicat a finals de gener, més de 40 entitats diferents del món de la infermeria ja van reclamar al Govern un marc normatiu propi que deixi sense efectes la legislació de l'Estat.

 

El conflicte fa anys que s'arrossega, perquè el col·lectiu infermer troba que la seva pràctica diària i el seu treball clínic quotidià no estan prou defensats. "No es pot obligar els professionals infermers a extralimitar la legalitat establerta, sinó que cal adaptar el marc legal a la realitat de la dinàmica assistencial", diu el manifest. A principis de febrer, el departament de Salut ja  va presentar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem contra el reial decret estatal que regula la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris per part dels infermers de Catalunya.

 

 

Font i Foto: ara.cat