Rècord de sol·licituds d'asil a Espanya, que s'acumulen i la majoria es rebutgen

19/06/2019

Al món hi ha 70 milions de persones desplaçades a causa de la guerra, els conflictes o la misèria, i el Mediterrani és la ruta migratòria més perillosa

 

Espanya va batre un rècord històric en peticions d'asil el 2018. En va rebre 54.065, el quart país de la Unió Europea, però només se'ls va concedir protecció a 2.895 persones. La Comissió d'Ajuda al Refugiat (CEAR) denuncia que s'han desbordat les previsions i que són més de 90.000 els expedients acumulats pendents de resolució. També alerta que, dels pocs que es resolen, tres quartes parts es rebutgen.

Són informacions que es deriven de l'informe anual de la CEAR, que s'ha fet púbic aquest dimarts i que analitza la situació de les persones refugiades al món, Europa i principalment Espanya el 2018. Espanya rep més de la meitat dels refugiats que es desplacen per mar al món i el Mediterrani continua sent la ruta migratòria més perillosa.

Segons les últimes dades de l'ACNUR, al món hi ha més de 70 milions de persones refugiades. Són persones que han hagut de desplaçar-se dins o fora del país d'origen de manera forçosa a causa de conflictes, violacions dels drets humans i pobresa. Síria, l'Afganistan i el Sudan del Sud encapçalen la llista de països d'origen de persones que buscaven asil. La crisi de Veneçuela també ha accentuat el nombre de persones refugiades.


Bloqueig administratiu a les persones que busquen asil a Espanya

El rècord històric de persones desplaçades que arriben a Espanya contrasta amb un sistema d'asil saturat. El ministre d'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va admetre que la situació requereix una resposta urgent i que cal corregir la "lamentable situació" de l'Oficina d'Asil i Refugi.

Les esperes per poder formalitzar les sol·licituds són molt llargues. A finals de setembre de 2018 hi havia 78.710 sol·licituds de protecció pendents de resolució i, el febrer del 2019, aquesta xifra ja era superior a 93.000.

 

Font i Foto: 324.cat