Primer tuit catalanòfob condemnat judicialment

17/03/2017

Un usuari de Twitter accepta una pena de 8 mesos de presó, que se li suspendrà si compleix amb la resta de mesures imposades per una jutge de Cerdanyola

 

 

"Poca mierda veo en Twitter para haberse estrellado un avión lleno de catalanes". La piulada de @CarlosKonami s'ha de reproduir per escrit, en lloc d'incrustar-la o enllaçar-la, com faríem normalment en un mitjà digital, perquè ha estat eliminada. De fet, ha deixat d'existir aquest migdia el compte @CarlosKonami. Eliminar els tuits ofensius del compte era una de les condicions de la sentència ferma del jutjat d'instrucció número 8 de Cerdanyola del Vallès, feta pública una estona abans. Es tracta de la primera sentència per un tuit catalanòfob que s'ha dictat fins ara.

 

El servei de Delictes d'Odi i Discriminació de la Fiscalia de Barcelona i l'associació Drets van denunciar l'autor del tuit arran de la tragèdia aèria de l'avió de Germanwings que, el març del 2015, va fer estavellar el copilot als Alps. Es tracta d'una sentència ferma, que el condemnat ja no recorrerà i que s'executarà immediatament.

 

La fiscalia va denunciar @CarlosKonami –sigui quin sigui el seu nom real– per un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques que pot arribar a castigar-se amb penes de fins a 3 anys. En aquest cas, el fiscal demanava 1 any de presó però el fet que l'acusat es mostrés disposat a conformar-se amb la pena ha fet que, com marca la llei, se li hagi reduït a 8 mesos.Com que no té antecedents, la condemna de presó es pot deixar en suspens si durant 2 anys no reincideix en el delicte i se sotmet a la resta de mesures imposades: a més de la retirada dels continguts –que ja s'ha fet–, una multa de 720 euros i l'assistència i " participació activa en un curs de drets humans que tingui per objecte el ple respecte per la igualtat i la no discriminació de les persones per motius racials, ètnics, religiosos, de discapacitat, orientació i identitat sexual, etc.", segons diu la sentència. 

 

La investigació del compte @CarlosKonami va començar amb el tuit catalanòfob, però en examinar-lo es van trobar altres perles –recollides per la sentència– com ara: "Estos muchos querían a Mandela pero nadie le dijo que vestía como Alfredo Landa haciendo de maricón en la peli esa", "El thriller catalán del futuro serán cortometrajes: a los 5 minutos los dos Mossos protagonistas ja habrán matado a cualquier sospechoso", "Que una mujer barbuda gane Eurovisión os parece escandaloso pero que otra gobierne España no tanto. Aclaraos, coño", etcètera. 

 

Sentència pionera

 

L'advocat Sergi Blàzquez, president de l' associació Drets, que ha portat als tribunals centenars de piulades catalanòfobes en els últims 2 anys, explica que es tracta de la primera condemna per un comentari d'aquest tipus a Twitter: "Arriba molt tard, però per primera vegada aquest tipus de comentaris no han quedat impunes", ha assegurat Blàzquez en declaracions a l'ARA. 

 

El lletrat destaca que per primera vegada s'ha reconegut l'existència d'una "discriminació contra els catalans" a les xarxes. Tot i que tractant-se d'una sentència en primera instància no pot crear jurisprudència en la matèria, Blàzquez espera que sí que estableixi un precedent: "Per primer cop una instància judicial ha trencat el tabú i ha reconegut que la catalanofòbia és real. Fins ara des de totes les institucions s'havia negat que existís. Ens queda un camí llarg per recórrer", ha conclòs.

 

La versió del condemnat

 

A l’altra banda, l’advocat del condemnat, Juan José Asensio, assegura que el tuit “no es va entendre”, que era una “crítica irònica sobre el que passa a Twitter” i que es va fer “sense mala intenció”. “És més aviat un cas d’inconsciència entre amics que tenen un grup a internet. El meu client és català i mai aniria contra Catalunya”, argumenta.

 

L'autor de la piulada és un pare de família que mai hauria pensat que els tuits que intercanviava amb alguns amics acabarien davant d'un jutge. Tot i insistir que el tuit sobre el cas de Germanwings no era catalanòfob –o que no tenia aquesta intenció–, l'advocat admet que entre la resta de continguts trobats al compte del seu client n'hi ha que podien ser considerats incitadors a l'odi: per això li va recomanar que acceptés la pena i evités anar a judici.

 

 

Font i Foto: ara.cat