Mundó acusa al Govern central de fer un ús "abusiu" i polític dels recursos davant del TC

02/05/2016

Veu un "atac a l'autogovern" el recurs sobre el Codi Civil de Catalunya

 

 

   El conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, ha afirmat aquest divendres que el Govern espanyol fa un "abús de dret amb la presentació sistemàtica de recursos davant del Tribunal Constitucional (TC) per resoldre qüestions polítiques", quan és una eina que deuria utilitzar-se de manera excepcional.

 

   Sobre el recurs a un article del Codi Civil de Catalunya que ha presentat el Govern aquest divendres, Mundó ha afirmat, en declaracions a Europa Press: "Entenem que és una forma més de qüestionar el desenvolupament de les competències pròpies de Catalunya. Ataca una norma que és un bon exemple del desenvolupament de l'autogovern", ja que Catalunya veu el dret civil com una figura d'Estat, ha dit.

 

   El conseller ha assegurat que el recurs que ha presentat sobre l'article primer del llibre cinquè del Codi Civil català, que regula la propietat temporal, "no s'entén des d'un punt de vista de lògica jurídica", ni era habitual que es qüestionés el dret civil propi de Catalunya.

 

 

   "Crida l'atenció que impugnin la propietat temporal amb l'argument que el Parlament no té competència per regular la propietat, però no impugnen per exemple la propietat compartida", que existeix en la mateixa llei, ni s'ha fet històricament.

 

   Amb aquest recurs, el Govern estatal qüestiona l'activitat que fa el Parlament --que crea aquest Codi-- per regular les pròpies institucions, segons Mundó, que ha observat "una voluntat de l'Estat de traslladar als tribunals els conflictes polítics" ja que confia que els tribunals, als quals incomoda, els resoldran.

 

LLEI DE POBRESA ENERGÈTICA

 

   La figura de la propietat temporal, que ha estat víctima de la "voràgine d'impugnacions en la qual està instal·lat el Govern espanyol" segons Mundó, ha estat creada en 2014 per donar solucions a situacions relacionades amb el finançament, pel que ha dit que té molta actualitat en moments de crisis, i ha reiterat que no sap per quin ho han fet, i que encara no coneix l'abast de la impugnació.

 

   També en declaracions a Europa Press, el conseller ha dit que amb el recurs a la Llei de la pobresa energètica, el Govern ha considerat que té a veure amb competències pròpies d'energia, "quan està a la vista de la ciutadania que té a veure amb emergències socials i polítiques socials, competència de l'autonomia. Ha protegit abans a les companyies elèctriques que als ciutadans".

 

"QUEDEN DESPROTEGIDES LES PERSONES"

 

   La propietat temporal és una figura jurídica innovadora --que no apareix en les normes estatals-- i que en el dret civil català es dóna resposta a una situació que permet fer-la servir, per exemple, per cedir una propietat de manera temporal a algú a canvi de diners, i permet resoldre deutes i finançaments.

 

   En cas de no estar regulat per dret, queden desprotegides les persones, perquè els termes quedarien en els pactes, i no definits a la llei i protegits per aquesta; tot i no ser una propietat utilitzada de manera massiva, existeix, ha dit Mundó, i ha posat com a exemple que aquesta previsió legal apareix en el dret anglosaxó.

 

CONSELL DE MINISTRES

 

   El Consell de Ministres ha acordat aquest divendres interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra determinats preceptes de la Llei catalana d'incorporació de la propietat temporal i de la propietat compartida al llibre cinquè del Codi Civil de Catalunya.

 

   L'objecte d'aquest acord és impugnar davant del Tribunal Constitucional l'article 1 de l'esmentada Llei que modifica el Codi Civil de Catalunya, que incorpora el concepte, objecte, règim jurídic, adquisició, durada, facultats del propietari temporal i del titular successiu, inscripció i extinció de la propietat temporal.

 

   La Llei catalana afecta a les condicions bàsiques del dret de propietat "que correspon regular a l'Estat", tal com detalla l'article 149 de la Constitució, ha defensat el Govern estatal.

 

 

 

Font i foto: aldia.cat