Mort anunciada: dona pobra, estrangera i explotada sexualment

10/04/2019

Va morir a l'hospital l'endemà d'haver-hi ingressat per una pallissa, sense que cap institució, ni fiscal ni policial, ni cap entitat social, pogués evitar-ho

 

Ni els serveis socials, ni la Fiscalia, ni els cossos policials, ni les entitats que treballen amb víctimes de tràfic d'éssers humans ni de violència masclista han pogut fer res per impedir la història que ara els explicarem. El relat d'una dona pobra, estrangera, maltractada i explotada sexualment que va morir fa una setmana.

Va ingressar a l'hospital per una pallissa, però els Mossos no consideren que sigui una mort criminal perquè l'informe forense apunta que va morir per una malaltia greu no diagnosticada fins aleshores.

 

 

Al carrer d'en Robador, a Barcelona, se la va explotar sexualment durant set anys. Era una dona coneguda al Raval, procedent de Moldàvia, que mai es va sentir capaç de presentar cap denúncia ni per tràfic d'éssers humans ni tampoc per violència masclista per les amenaces a què estava sotmesa, tot i que els que la van conèixer asseguren que va patir-ne de manera extrema i continuada.

Va ingressar divendres a l'hospital per una agressió. Allà li van diagnosticar, a més, una malaltia greu, i va morir l'endemà. Per la seva vulnerabilitat evident, algunes entitats van demanar a la policia que s'investigués l'entorn d'aquesta dona i se li fes un seguiment especial. No hi va haver resultats.

La seva història, que ha passat totalment desapercebuda, no és aïllada, i el seu cas mostra que els recursos actuals han estat insuficients per evitar una mort que, ens diuen algunes fonts, era anunciada. Els experts alerten que el sistema judicial no afavoreix la protecció d'aquestes dones.
Natàlia Massé és responsable del programa de dones Fundació Apip-Acam:

"Mostrava tots els indicis de ser una víctima de tràfic i explotació sexual i no hem sabut protegir-la. Ens hem d'adonar que estem fracassant en la protecció de les persones més vulnerables. Les entitats socials denunciem moltes situacions d'explotació sexual, però el conjunt està organitzat d'una manera que, si no tenim la denúncia explícita de les víctimes, no podem garantir la seva protecció i això no hauria de ser així."

Alba Alfageme és psicòloga especialista en violències masclistes:

"Ens hauríem de replantejar, a partir d'altres elements, si hi ha altres serveis que estan treballant en el cas, aportar proves suficients, aquestes proves que en diuen perifèriques, per començar algun tipus d'actuació d'ofici en què es pogués tirar endavant un procés judicial sense que el pes recaigués en el testimoni d'aquestes dones."

Moltes d'aquestes dones, coaccionades per organitzacions criminals, mantenen el silenci durant anys i mai denuncien per protegir els seus.

Markus González és professor de Dret Constitucional de la UB:

"Moltes vegades el problema és què passa amb familiars, què passa amb el meu deute. Els familiars viuen en altres països i protegir-los és molt complicat perquè ho han de fer les autoritats del país d'origen i, per tant, aquí cal cooperació internacional i això no és automàtic ni senzill. Protegir-les del tot és molt complicat."

Mentre que la policia ha obert una investigació per conèixer l'autor de les agressions, de moment, ningú ha reclamat el cos de la dona. Unes circumstàncies que mostren la duresa en què viuen moltes d'aquestes dones, estrangeres i explotades sexualment.

Finalment, aquest diumenge a la tarda, la regidora de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez Castaño, ha anunciat a través de Twitter que el consistori es farà càrrec de l'enterrament i que han denunciat el cas a la justícia.

 

Font i Fotos: 324.cat