L'Església espanyola no farà una investigació sobre els casos d'abusos sexuals del passat

28/02/2019

El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Ricardo Blázquez, ha assegurat que no encarregaran una investigació sobre els casos d'abusos sexuals comesos per sacerdots a l'Església espanyola en el passat.

"La Conferència Episcopal Espanyola no té autoritat sobre les diòcesis per fer aquest tipus d'estudi, que cada diòcesi faci el que crea oportú", ha declarat Blázquez aquest dimecres 27 de febrer en una roda de premsa a la seu de la CEE, quan ha estat preguntat per si van a encarregar un estudi històric.

Blázquez, que s'ha mostrat aquesta setmana davant els bisbes espanyols del contingut de la Cimera antipederastia que s'ha celebrat a Roma, en la qual ha participat, tampoc ha avançat mesures concretes que vagin a adoptar enfront dels abusos sinó que ha indicat que esperaran les normes que dicti el Papa en les properes setmanes.

"Estem oberts al que se'ns vagi demanant per eradicar aquesta qüestió tan greu", ha subratllat, alhora que ha apuntat que els bisbes del món han demanat al Papa que aquestes normes siguin les mateixes per tots.

 

Quan ha estat preguntat per si han col·laborat amb la Fiscalia, Blázquez ha assegurat que les diòcesis i la CEE estan "disposats a col·laborar" però ha matisat que la seva col·laboració és "directament amb els tribunals".

Segons ha assenyalat, són els jutges els que poden "rebre i estudiar les denúncies i dictar la sentència". En aquest sentit, també ha demanat que es distingeixi "entre una denúncia, i la sentència" i no aparegui una persona "com condemnada quan hi hagi una denúncia".

El cardenal ha definit la trobada amb la resta de presidents de les conferències episcopals del món al Vaticà com "un treball molt intens i interessant" i ha agraït la possibilitat que han tingut d'escoltar a les víctimes d'abusos amb testimonis "escruixidors".

SÍ A LES VÍCTIMES I A COL·LABORAR AMB L'ESTAT

"Ha estat un sí inequívoc a les víctimes, un sí a les seves famílies i a la col·laboració amb les autoritats de l'Estat. Això ha estat molt clar sempre. I diria, un no als abusadors, un no als encobriments, un no al silenci còmplice i un no al tractament inadequat per les autoritats de l'Església d'aquesta qüestió", ha subratllat Blázquez.

En aquesta línia, ha assegurat que ell ha rebut "a bastantes víctimes" espanyoles, "ja des de fa temps", i ha reconegut que algunes d'elles es trobaven "profundament irritades".

Si bé, algunes víctimes més mediàtiques, com les que formen part de l'associació Infancia Robada, han denunciat recentment que no els ha rebut. En aquest sentit, Blázquez ha ofert la seva disposició a reunir-se amb ells. "Si volen parlar amb mi, no tinc cap problema per rebre un representant del grup", ha afirmat.

Sobre si els bisbes van a adoptar com a mesura expulsar els capellans abusadors del sacerdoci, Blázquez ha insistit que s'atindran a les normes que arribin des de Roma encara que ha afirmat que no "repetiran en absolut" el procediment de traslladar a un pederasta d'una parròquia a una altra o de pagar la víctima. "El problema d'un pederasta, d'un pedòfil, no es guareix amb un trasllat, tampoc es guareix només econòmicament", ha precisat.

A més, ha rebutjat que existeixi una relació causal entre el celibat i la pederàstia a l'església. Precisament, ha citat alguns estudis psicològics, psiquiàtrics i antropològics als quals han tingut accés durant la Cimera del Vaticà que "no relacionen de forma directa el celibat amb la pedofilia".

D'altra banda, sobre els casos d'abusos per part de sacerdots que han sortit a la llum, el president de la CEE ha assegurat que no té "constància" que s'hagin produït a Espanya. "Si n'hi ha, els hi haurà, qui tingui constància pot ser testimoni d'aquest abús", ha comentat. Si bé, ha puntualitzat que aquest tema no ha estat objecte de discussió a la Cimera antipederastia del Vaticà.

Blázquez ha posat en relleu que la trobada a Roma ha estat en un acte "sense precedents" i també "sense acompanyants" perquè "no ha tingut un tipus paral·lel de convocatòries en altres àmbits". En aquesta línia, ha insistit que, encara que l'Església ha reflexionat sobre aquest fenomen que és "un pecat" i "un delicte", afecta a "tota la humanitat".

Així s'ha pronunciat el cardenal en la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Permanent dels bisbes espanyols que ha tingut lloc aquest dimarts 26 i aquest dimecres 27 de febrer a Madrid. A més de la Cimera antipederastia, han estat objecte d'aquesta reunió altres assumptes com el pla de formació dels seminaristes, el Congrés de Laics del 2020 o la reforma dels Estatuts de la CEE.

 

Font i foto: aldia.cat

 

 

Contador