L'acusació contra les monitores del joc fatídic té poca solidesa jurídica

05/08/2016

 

 

Les responsables de la 'flash mob' que va causar pànic i una estampida humana han tornat al seu país. Els botiguers calculen en 50.000 euros les pèrdues.

 

Experts juristes consideren que no hi ha cap possibilitat que prosperi la causa judicial per desordres públics oberta contra les cinc monitores alemanyes organitzadores de la flas mob que dimarts va causar una imprevista estampida humana a Platja d'Aro. De moment, el jutjat manté obertes les diligències per un delicte de desordres públics, però la lletrada de les monitores està treballant per elaborar una petició d'arxivament de la causa en considerar que les noies no tenen cap responsabilitat en les corredisses i el desgavell que es va originar quan la gent va confondre el seu muntatge sobre la persecució d'un famós per part dels paparazzisamb un atemptat gihadista i es va desencadenar el pànic. Els desordres públics estan tipificats en l'article 557 del Codi Penal, un dels modificats en l'última reforma, però els experts consideren que, en principi, es tracta d'un delicte que no es pot aplicar per imprudència, sinó que hauria d'existir un dol, intencionalitat, com a mínim, eventual. Una circumstància que ara per ara no sembla que s'hagi donat en el cas de les monitores responsables de la flash mob, que asseguren que en cap moment van ser conscients que el gran desgavell que van veure fos a causa de la seva activitat.

 

Tampoc s'ha demostrat que elles o el grup de nois menors que dirigien portessin armes simulades o objectes que poguessin causar por als transeünts. La flash mob del famós i els paparazzis ja l'havien escenificat l'any passat a Platja d'Aro mateix i no hi va haver cap problema; la gent es va afegir a l'activitat i es va voler retratar amb ells. Les cinc monitores, d'entre 20 i 25 anys, van haver de passar la nit als calabossos però dimecres quan van passar a disposició judicial van quedar en llibertat sense que el jutjat els imposés cap mesura cautelar. La seva empresa les va recollir i les va dur a un hotel a reposar, i ahir ja no van tornar al càmping Valldor on s'allotjaven amb el grup de joves i tot indica que han tornat al seu país. Els responsables del càmping Valldor van recordar ahir que les noies treballen per una empresa experimentada en aquestes activitats i que sempre han donat mostres de seriositat. Aquest cop van tenir la mala sort de “ser al lloc equivocat en el moment equivocat”, exposen fonts del càmping, que hi afegeixen que fa uns dies a Platja d'Aro es va fer un comiat de solter amb una comitiva de gent vestida de Rambo que duia metralladores de plàstic i no es va produir cap escena de pànic.

 

D'altra banda, ahir la Fecasarm i l'Associació d'Hostaleria de Platja d'Aro van xifrar en uns 50.000 euros les pèrdues ocasionades als locals de la població arran de les corredisses de gent provocades pel pànic davant del que creien que era un atac terrorista. Les pèrdues encara s'estan avaluant. S'han de comptar les destrosses ocasionades per l'allau humana i també les pèrdues perquè molts van marxar sense pagar.

 

Font i Foto: El Punt Avui