La primera prova d'accés a l'advocacia en català tindrà lloc aquest dissabte

28/10/2016

147 aspirants podran fer l'examen en la seva llengua després que el Ministeri cedís a la pressió del Govern

 

Els graduats en dret que aquest dissabte se sotmetran a la prova d’accés a l’advocacia són els primers que podran fer-la en català. L’examen tindrà lloc a la seu del Col·legi d’Advocats de Barcelona. Els aspirants el podran fer en la seva llengua després que el Govern insistís en la necessitat d’exercir aquest dret. La pressió del Departament de Justícia es va concretar en un acord entre el conseller Mundó i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, signat a Madrid el 15 de setembre.  
 
 
La de demà serà la tercera prova que es convoca a Catalunya i la primera que es fa en català. A més del Departament de Justícia, la imposició del castellà com a única llengua possible per a les proves d’accés també l’havia denunciat des del principi el Consell de l’Advocacia Catalana i la Societat Catalana d’Estudis Jurídics. A més, el Comitè de Ministres del Consell d’Europa es va adreçar, el 20 de gener, al Govern espanyol en relació amb l’aplicació de la Carta Europea per a les Llengües Regionals o Minoritàries en una Recomanació en la qual suggereix que “s’intensifiquin les mesures pràctiques destinades a garantir l’adequada presència de les llengües cooficials a l’Administració de l’Estat”.
 
 
Llei d’accés a la professió d’advocat
 
 
La primera prova d’accés a l’advocacia va tenir lloc a Madrid. Les dues últimes es van descentralitzar i els graduats catalans les van poder fer a Barcelona. La darrera, que va tenir lloc el 27 de febrer, la van superar prop de 900 aspirants. En tot cas, fins ara, totes s’han fet exclusivament en castellà.
 
 
La superació de la prova d’accés a la professió d’advocat és el pas definitiu per iniciar l’exercici professional. Abans, els aspirants han d’aprovar el grau en dret i el màster d’accés a l’advocacia. Aquesta última prova és obligatòria des del 2011, quan va entrar en vigor la Llei d’accés a les professions d’advocat i procurador.
 
 
 
 
Font: gencat.cat