La Policia crea una oficina per inculcar als agents perspectiva de gènere i igualtat

02/10/2019

Desenvoluparà funcions com a observatori i té previst impulsar programes de formació

 

La Policia Nacional ha creat una Oficina Nacional de Drets Humans per «interioritzar» dins del cos la defensa i «salvaguarda» dels drets de «grups més vulnerables i la perspectiva de gènere i igualtat», amb l’objectiu de «contribuir a generar una cultura que generi confiança en la societat».

L’oficina s’ha creat mitjançant la resolució de 27 de setembre del 2019, a què ha tingut accés Europa Press, i és complement d’altres de ja creades com l’Oficina Nacional de Delictes d’Odi o l’Oficina Nacional per a la Igualtat de Gènere, creades el 2018. D’acord amb la resolució, s’ha tingut en compte el Pla Estratègic de la Policia 2017-2021, «el qual posa especial èmfasi en els grups més vulnerables i en la perspectiva de gènere i igualtat, amb la finalitat de prendre en consideració l’estreta relació que guarda la indivisibilitat i interdependència dels Drets Humans amb l’activitat policial».

Segons l’escrit inserit en l’Ordre General i que firma Francisco Pardo Piqueras, director de la institució, ara «s’estima necessari dictar una nova resolució que permeti continuar salvaguardant els mateixos (drets) i contribueixi a generar una cultura de Drets Humans en la institució policial per prevenir la seva vulneració i generar confiança en la societat».

Ambient de compromís 

La nova oficina dependrà de la Sotsdirecció General del Gabinet Tècnic i farà reunions a les quals poden assistir un representant de cadascuna de les organitzacions sindicals representatives. En la part d’objectius, la Direcció General determina que s’encarregarà de «definir polítiques, criteris i accions encaminades a produir una efectiva assessoria en assumptes de Drets Humans relacionats amb els membres de la institució, fomentant i propiciant cap a l’interior de la institució, i en tots els seus nivells, un ambient de compromís per a la defensa dels mateixos i interiorització d’aquests com a element essencial i inherent de la seva feina».

L’Oficina Nacional de Drets Humans desenvoluparà funcions com a observatori en la matèria i «interlocutora social». També té previst impulsar programes de formació i mantenir relacions amb altres administracions i institucions tant públiques com privades, dins i fora d’Espanya.

Entre els antecedents se cita el compromís d’Espanya amb l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible o els treballs com a membre del Consell de Drets Humans en l’Assemblea General de les Nacions Unides, destacant en aquest marc la feina prèvia per a la «promoció dels drets de les persones amb discapacitat, la lluita contra la discriminació i l’assoliment d’una igualtat de tracte i d’oportunitats entre homes i dones, real i efectiva, o la lluita contra el racisme, la xenofòbia i els delictes d’odi». 

 

Font i Foto: El Periodico