La meitat de dones amb discapacitat intel·lectual pateixen abusos sexuals

04/12/2017
La majoria dels casos es donen en el seu entorn més pròxim

 

Les persones amb discapacitat intel·lectual tenen un risc molt més alt que la resta de la població de patir violència física, psicològica i també sexual.

De fet, i segons un últim estudi de la Universitat de Barcelona i la Fundació Vicky Bernadet, 5 de cada 10 dones enquestades amb discapacitat intel·lectual han patit abusos sexuals, i, en el cas dels homes, són 2 de cada 10. La majoria dels casos es donen en el seu entorn més pròxim.

El col·lectiu demana prevenció, protecció i que es denunciïn els culpables, que sovint es troben en el seu mateix entorn. Ho han denunciat en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra avui.

Montse García no li agrada recordar el passat, però ara ha decidit fer-ho per ajudar a donar veu a altres víctimes. Ella té discapacitat intel·lectual, i als 11 anys el seu pare la va violar.

"Vaig ser violada per tenir una discapacitat i per ser la més vulnerable de la família. Com que la Montse és dèbil, és tonteta! No diu res, calla! Sempre he sentit que s'han aprofitat de mi."

Ja d'adulta, va voler denunciar-ho, però cap dels seus germans li va donar suport.

"Doncs em van dir que no ho fes perquè: 'Pobre pare! Ja és grandet!' I no vaig poder denunciar-ho. Perquè ningú m'ajudava. Com que no sabia on anar, ni què fer, no el vaig denunciar."

Israel Belchi, de la Fundació d'Entitats de la Discapacitat Intel·lectual de Catalunya, ha explicat el que pensa la gent amb discapacitat quan es troba en aquests casos.

"Si jo he crescut i no se m'ha tingut mai en compte, ni el que menjo, ni la roba que porto ni moltes decisions de la meva vida, doncs com m'han d'escoltar quan explico una cosa tan grossa com aquesta amb totes les implicacions que té?"

És per això que, avui, la Montse s'ha sumat a les veus de la Federació d'Entitats de la Discapacitat Intel·lectual de Catalunya, on col·labora, per reivindicar els seus drets i visibilitzar aquesta realitat oculta, ja que nou de cada deu persones amb discapacitat han patit algun tipus d'abús al llarg de la vida.

 

Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat té com a finalitat fomentar els drets i el benestar de les persones que tenen algun tipus de discapacitat per assolir la participació plena i la igualtat d'oportunitats.

Segons l'OMS l'1,5% de la població pateix una discapacitat intel·lectual, i el 12%, una intel·ligència límit (per sobre de la discapacitat, però per sota del que es considera intel·ligència estàndard); a més, entre un 30-50% de les persones amb discapacitat intel·lectual tenen trastorns psiquiàtrics i/o de conducta afegits.

 

 

Font i Foto: 324.cat