La justícia suspèn el procediment d'ajudes per escolaritzar en castellà

30/11/2016
La resolució del Tribunal de Justícia de Madrid atén el recurs presentat per la Generalitat

 

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha estimat un recurs de la Generalitat i ha demanat suspendre el procediment de les ajudes de 6.000 euros per escolaritzar en castellà que preveu la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE) fins que es resolgui el recurs i el conflicte de competències presentats per l'Executiu català davant el Tribunal Constitucional (TC).

 

La providència de la Secció Sisena de la Sala del Contenciós administratiu, atén la petició de suspensió fins que el TC resolgui el conflicte, "havent d'informar-se sobre l'estat dels processos constitucionals cada tres mesos".

 

INCONSTITUCIONALITAT

 

El Constitucional va admetre a tràmit l'abril del 2014 un recurs d'inconstitucionalitat contra diversos preceptes de la LOMCE i el novembre d'aquell mateix any un conflicte positiu de competències per la disposició de la llei que regula el reconeixement de la compensació dels costos d'escolarització en castellà.

 

Un total de 154 famílies -40 aquest curs- han presentat al Ministeri sol·licitud per rebre les ajudes per a l'escolarització en castellà, de les quals 50 s'han estimat favorablement. Totes elles han sigut recorregudes per la Generalitat i un d'aquests recursos és el que ha estimat el TSJM.

 

COMPENSACIÓ

 

El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport ha precisat que el TSJM no ha dictat cap resolució de fons sobre el procediment per a l'escolarització en castellà, sinó que demana que el Constitucional es pronunciï sobre aquest aspecte recorregut.

 

Així ho han precisat fonts d'aquest departament, que asseguren que el que ha acordat aquest tribunal, a petició de Catalunya i sense oposició de l'Advocacia de l'Estat, és suspendre la tramitació d'un contenciós administratiu (913/2016) presentat pel Govern davant una de les resolucions del Ministeri en la qual concedia una compensació econòmica a una família catalana per les despeses de matriculació en un centre privat al no proporcionar Catalunya educació en castellà sostinguda amb fons públics.

 

En aquest sentit, les mateixes fonts sostenen que aquest procediment judicial se suspèn, a petició de Catalunya, fins que el TC resolgui. En tot cas, subratlla que el TSJM no ha dictat "cap sentència resolent el fons de l'assumpte".

 

 

Font: El Periódico