La Generalitat impulsa una llei per recuperar el dret universal a la sanitat

01/12/2016
L'Executiu del PP va decretar el 2012 l'exclusió del sistema de les persones en situació irregular
La mesura, que Catalunya no va acatar, va deixar sense targeta assistencial 900.000 persones a Espanya
 

Les 137.000 persones residents a Catalunya que des del 2012 disposen d'una credencial sanitària excepcional, sense validesa a la resta d'Espanya, recuperaran el seu ple dret a totes les prestacions de l'assistència pública en el moment en què la Generalitat doni l'aprovació definitiva a la llei d'accés universal a la sanitat pública que el conseller de Salut, Antoni Comín, ha presentat aquest dijous davant el ple del Parlament de Catalunya. L'avantprojecte de llei pretén recuperar el dret universal a la sanitat gratuïta que es va establir a Espanya el 1986, amb la llei general de sanitat promoguda pel llavors ministre de la matèria, Ernest Lluch. D'aquesta forma, les persones empadronades a Catalunya accediran de forma immediata a la targeta sanitària.

 

Aquesta normativa va ser suspesa el 2012 per un decret del Govern del PP que va vincular el dret a la sanitat pública amb la circumstància administrativa i laboral dels individus, i amb la seva inscripció a l'Institut Nacional de la Seguretat Social. El decret estatal va excloure del sistema sanitari públic 890.000 individus, la majoria immigrants sense papers, que van passar a tenir dret només als serveis d'urgència dels hospitals, o, en el cas de les embarassades, al control de la gestació. També va quedar protegida l'atenció dels menors.

 

INSTRUCCIÓ CATALANA

 

Al·ludint als potencials riscos per a la salut pública que suposaria deixar sense accés a la sanitat pública les 135.000 persones que es trobaven en situació irregular, la Generalitat va publicar el 2013 una instrucció -norma de rang autonòmic- que va facilitar que aquestes persones accedissin a una targeta sanitària que des d'aleshores els dóna accés a pràcticament totes les prestacions públiques. Per aconseguir-la s'ha de demostrar que es viu des d'un mínim de tres mesos abans a Catalunya.

 

La llei presentada ara al Parlament torna la màxima categoria jurídica al dret a la sanitat pública i elimina l'obligació de tres mesos de residència per rebre la targeta sanitària. "No hi ha llibertat sense dret social i aquest Govern ha vingut per garantir la llibertat de totes les persones que viuen a Catalunya, amb independència de la seva situació administrativa", ha dit Comín.

 

L'avantprojecte de llei podria ser recorregut davant el Tribunal Constitucional pel Govern de Mariano Rajoy, ja que desdibuixa una llei general de rang estatal.  

 

 

Font i Foto: El Periódico