La Generalitat creu que el Constitucional avala el dret a decidir

02/04/2014

 

El conseller de Presidència i portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, ha presentat un informe encarregat per l'Executiu català que considera que la sentència del Tribunal Constitucional que declara inconstitucional una part de la declaració de sobirania aprovada pel Parlament l'any passat, incorpora el reconeixement del "dret a decidir". Homs ha criticat la sentència per declarar nul·la part d'una declaració merament política, però per una altra part s'ha felicitat, en base a l'informe de la Generalitat, que el TC rebutgi bona part de les impugnacions del Govern del PP contra la declaració íntegra del Parlament.

L'informe del Govern català, coordinat per l'Institut d'Estudis Autonòmics, critica que l'Alt Tribunal decideixi anul·lar part d'una resolució merament política i li atribueixi efectes jurídics. Homs ha explicat que, a més, aquest informe fa que la Generalitat se senti "reforçada" en els seus arguments en favor de la consulta. "La sentència fa que les nombroses iniciatives de la societat catalana per impulsar el dret a decidir, resulta que estan emparades jurídicament per la mateixa sentència", ha afirmat.

Per una altra part, Homs ha assegurat que els principals arguments del Govern central contra tota la declaració sobiranista "s'han diluït com un terròs de sucre en un vas de llet calenta". L'informe presentat per la Generalitat, segons Homs, indica que "entre les activitats de preparació incloses en el dret a decidir es pot incloure qualsevol referèndum o consulta dirigida a conèixer la voluntat dels ciutadans sobre el futur de Catalunya sempre que no es confongui amb un referèndum d'autodeterminació". Homs ha insistit que els raonaments presumptament jurídics del Govern central són de base en realitat política.

Distància amb el PSC

Preguntat sobre si la interpretació del TC com una porta oberta a una consulta pactada i legal pot acostar les posicions de la Generalitat amb les del PSC, Homs ha afirmat: "Tinc la sensació que no, perquè l'objecció del PSC, com la del PP, no és jurídica, és política i encara que el PSC ha tingut les seves anades i tornades en els últims 15 o 16 mesos, la sensació és que la seva objecció de veritat és política".

 

Font: El Periódico