Justícia distingeix més de 80 persones i entitats vinculades amb l'àmbit penitenciari

26/09/2016
El conseller Mundó situa entre les prioritats del Departament la reivindicació del paper social dels professionals dedicats a l’execució penal
 

El Departament de Justícia ha reconegut la tasca de 81 professionals, institucions i entitats vinculats als serveis penitenciaris, la justícia juvenil, la mediació i l’atenció a la víctima a Catalunya. El lliurament dels reconeixements ha tingut lloc aquest divendres en un acte a la Ciutat de la Justícia amb motiu de la festa de la Mercè, patrona de les institucions penitenciàries.

 
El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha destacat que “sovint, la implicació dels treballadors va molt més enllà de les estrictes obligacions”. Mundó ha subratllat que “la reivindicació del paper social” d’aquests professionals és una de les prioritats del Departament. La realitat dels centres penitenciaris està “molt lluny d’aquella antiga idea que els vincula només amb la seguretat”, ha afegit. En aquest sentit, el conseller ha posat èmfasi en el fet que tant el personal de règim interior com els monitors d’esports, els psicòlegs, els mestres, els educadors i els metges que hi treballen “comparteixen un únic objectiu: generar segones oportunitats i aconseguir la reinserció social dels interns”.  
 
 
Per la seva banda, el director general dels Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, ha posat en relleu “la bona feina” de tots els professionals i ha recordat que “l’aposta per la rehabilitació i la reinserció” s’ha de dur a terme amb un “escrupolós respecte pels drets humans i per la dignitat de les persones”
 
 
Dedicació, eficàcia i mestratge
 
 
Entre els guardonats hi ha treballadors de vigilància penitenciària que han estat distingits per la seva tasca extraordinària davant de situacions extremes i de risc. El Departament de Justícia també ha distingit psicòlegs, treballadors socials, mestres, educadors, monitors i directius de centres que han destacat per la seva dedicació, implicació i eficàcia. Entre ells –i a títol pòstum– un professional de vigilància penitenciària que va morir estant de servei.
 
 
Col·laboració de les entitats del tercer sector
 
 
A banda del personal del Departament de Justícia, la festa de la Mercè distingeix institucions i entitats externes per la seva col·laboració en interès dels serveis penitenciaris, l’execució penal i la justícia juvenil a Catalunya. En aquest apartat es compten organitzacions del tercer sector com Justícia i Pau, APIP-ACAM, la Creu Roja del Baix Llobregat Nord, la Fundació Roure i APSOCECAT, entre d’altres. Avui també han recollit el seu reconeixement diversos membres dels cossos i forces de seguretat com els Mossos d’Esquadra i treballadors del Departament de Salut dedicats a l’atenció dels interns.
 
 
El padrí de tots els guardonats de la festa de la Mercè 2016 ha estat el pare Manel Pousa, conegut per la seva llarga trajectòria dedicada a la reinserció de persones en risc d’exclusió social. L’acte ha comptat amb la interpretació de diverses peces musicals a càrrec d’un quartet de l’Orquestra Simfònica del Vallès.
 
 
Més de 5.500 professionals
 
 
A Catalunya hi ha 24 centres penitenciaris i de justícia juvenil. En l’àmbit de les presons, hi treballen prop de 350 metges i infermers, 80 monitors, més de 3.300 professionals de règim interior, 150 mestres, 750 psicòlegs i educadors i 300 treballadors del CIRE, l’empresa pública que dóna feina als interns. A la justícia juvenil s’hi dediquen 460 professionals; a les mesures penals alternatives i a la justícia restaurativa, 120. Tots ells depenen del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.
 
 
 
 
 
Font i Foto: gencat.cat