Indemnitzades per haver sigut gravades mentre robaven

10/01/2018

El Tribunal Europeu de Drets Humans dona la raó a cinc caixeres que van ser enxampades robant

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Espanya per no haver protegit la privacitat de cinc caixeres d’un supermercat que van ser acomiadades després que una càmera oculta les gravés sense previ avís mentre robaven productes de l’establiment. L’estat espanyol haurà d’indemnitzar cadascuna de les demandants, residents a Sant Celoni i Sant Pere de Vilamajor, amb 4.000 euros per danys morals i entre 500 i 568,86 euros per despeses i costos.

Les demandants van ser informades el febrer del 2009 d’unes pèrdues en existències d’entre 7.780 i 24.614 euros al mes pels responsables d’aquest establiment de la cadena familiar de supermercats identificada com a M.S.A. Per això, el 15 de juny del 2009 es van instal·lar càmeres de vigilància per controlar l’entrada i sortida del local, amb el coneixement dels empleats, i d’altres d’ocultes per descobrir els possibles robatoris dels empleats a l’àrea de les caixes.

Conxorxa de caixeres i clients

A finals de juny, les caixeres van ser convocades a reunions individuals per visionar els vídeos i van admetre “haver ajudat companys de feina i clients a robar productes i a fer-ho elles mateixes”. Segons les càmeres secretes, les caixeres escanejaven els productes dels cistells i després els anul·laven. A més, les empleades “permetien a clients i companys abandonar la botiga amb productes pels quals no havien pagat”.

Paradoxalment, el tribunal europeu va publicar la sentència citant els noms i cognoms de les dones. El bufet Col·lectiu Ronda, encarregat de la defensa, va lamentar que es fes pública la seva indentitat i que alguns mitjans se’n fessin ressò. Va subratllar les conseqüències laborals, personals i socials que pot comportar per a les treballadores, que ja van perdre la feina pels fets en el seu moment.