Humiliar una companya de classe a WhatsApp costa 2.800 euros a dos menors

29/11/2016
L'Audiència d'Alacant condemna els menors a pagar una indemnització per escriure missatges sexuals vexatoris i ofensius en un grup
La víctima, també menor d'edat, va patir un trastorn posttraumàtic que va durar fins a quatre mesos
 

La secció tercera de l'Audiència d'Alacant ha condemnat a dos menors a pagar una indemnització de 2.828 euros a una companya de classe a la qual van humiliar amb missatges sexuals vexatoris i ofensius a través d'un grup de Whatsapp. Com a conseqüència dels fets, la víctima, també menor, va patir un trastorn per estrès posttraumàtic que persistia quatre mesos després.Els fets van passar al maig de 2014 quan els dos nois van escriure en el grup del qual formaven part altres companys de classe missatges contra la víctima del tipus "passa foto cul", "tu la mames?", "t'agraden els 69?", sense el consentiment de la menor al·ludida i amb insinuacions i referències de contingut sexual, en algun cas amb caràcter vexatori i humiliant.La nena es va donar de baixa del grup però a les poques hores la van tornar a afegir. En aquesta ocasió, els dos nois van fer al·lusió al seu color de pèl i un d'ells va penjar un àudio, gravat per una tercera persona, en el qual s'escoltava la paraula "putilla".


Primera condemna del jutjat de menors


Els dos nens van ser condemnats pel jutjat de menors número 3 d'Alacant al març de 2016 per un delicte de tracte degradant. El jutge els va imposar nou mesos de tasques socioeducatives, entre 20 i 40 dies de treballs en benefici de la comunitat i l'obligació de pagar a la víctima una indemnització de 2.828 euros, quantitat a la que haurien de fer front els seus pares com a responsables civils directes.Els condemnats van apel·lar aquesta sentència davant l'Audiència Provincial d'Alacant. Reconeixien l'autoria dels missatges, però la seva defensa entenia que els fets no eren constitutius d'un delicte de tracte degradant sinó d'una falta de vexacions recollida en un article, el 620 del Codi Penal, que havia estat derogat.El tribunal descarta el "tracte degradant" per manca de continuïtatEn la resolució, la Sala estima parcialment aquest recurs ja que entén que perquè l'acció degradant sigui considerada atemptat a la dignitat "requerirà una conducta continuada" o bé "una intensitat lesiva per la dignitat suficient".


En aquest cas, els fets es van produir entre la matinada i les primeres hores del matí d'aquest mateix dia, de manera que l'Audiència no s'aprecia una conducta continuada en el temps. A més, sense negar el "caràcter menyspreador i humiliant" dels missatges, la sentència explica que les frases "en si mateixes considerades, tampoc poden enquadrar-se en aquests actes que la jurisprudència considera que puguin ocasionar el resultat típic de tracte degradant".Així, l'Audiència Provincial d'Alacant estima parcialment el recurs dels dos menors i qualifica els fets d'una falta de vexacions. Com a tal, la infracció va quedar despenalitzada després de la reforma del Codi Penal de 2015, la Sala es veu abocada a absoldre els dos menors, als que retira la sanció penal. Manté, però, la responsabilitat civil, que els obliga a pagar a la víctima més de 2.800 euros.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SócNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

 

 

Font: naciodigital.cat