Grècia demana ajuda a la UE per a 100.000 refugiats

02/03/2016
La Comissió Europea presentarà un pla de contingència per contenir l'emergència al país
"El problema supera els poders del país", diu als seus socis el primer ministre grec

 

Grècia és a un pas del caos humanitari. Al voltant de 8.500 persones ja s’amunteguen al camp d’Idomeni, a la frontera amb Macedònia, que segueix taponant el pas i impedint que els refugiats continuïn el seu camí cap al nord d’Europa. Mentre que 6.000 es troben a les illes de l’Egeu a l’espera de travessar al continent. Una allau carregada de desesperació que no sembla que hagi de parar, fet que ha portat el Govern grec a demanar als seus socis europeus ajuda per a 100.000 refugiats. La Comissió Europea respondrà avui amb un nou instrument d’emergència per contenir una crisi humanitària que a aquestes altures sembla difícil d’evitar.

 

«Ens enfrontem a la crisi de refugiats més gran des de la segona guerra mundial. El problema supera els poders del país, la força d’un Govern i la debilitat innata de la Unió Europea», es lamentava ahir el primer ministre grec, Alexis Tsipras, en una entrevista a televisió.

 

Atenes ja se sent amb l’aigua al coll i sense recursos per poder assistir els 30.000 refugiats que malviuen i transiten pel seu territori, els milers que segueixen entrant des de Turquia cada dia i els molts més que s’esperen amb l’arribada de la primavera. Ben aviat, segons les estimacions gregues, podrien quedar atrapades al país fins a 70.000 persones.

 

AJUDES

 

L’Exèrcit està ajudant a alimentar 10.000 persones i diversos milers més reben medecines, aliments i tota mena de subministraments –des de mantes fins a xumets– de mans de l’església i d’organitzacions no governamentals. «No podem fer front a la pressió de tots els refugiats que arriben. Grècia ha remès un pla d’emergència a la Comissió Europea per a uns 100.000 refugiats», anunciava la portaveu hel·lena, Olga Gerovassili, sobre unes necessitats que quantifiquen al voltant de 450 milions d’euros.

 

És en aquest context d’extrema necessitat en el qual Brussel·les presentarà un nou mecanisme d’assistència d’emergència per ajudar els països de la ruta dels Balcans occidentals i especialment Grècia. «És un pas necessari per prevenir el patiment humà com a conseqüència d’unes xifres sense precedents. Des de l’inici de la crisi el nostre objectiu ha sigut protegir i aquesta proposta continuarà amb aquesta tasca», explicava el portaveu de Jean-Claude Juncker sense confirmar ni desmentir la possible assignació de 700 milions d’euros apuntada per The Wall Street Journal o els 500 milions anunciats per alguns mitjans de comunicació grecs per finançar l’acollida i l’assistència.

 

FER COSTAT A GRÈCIA

 

El que sí que admeten tant la Comissió Europea com el president del Consell Europeu, Donald Tusk, és que Grècia ha de ser el focus d’atenció. «El país al qual hem de donar suport en particular és Grècia. El nombre d’immigrants que arriben a Grècia està augmentant no perquè vulguin fer de Grècia casa seva sinó perquè esperen moure’s a altres països europeus. Un test d’europeïtat seria tornar a Schengen i fer costat a Atenes en aquests moments difícils», advertia el dirigent polonès després d’entrevistar-se amb el canceller austríac Werner Faymann en el marc d’una gira que el portarà aquesta setmana a Eslovènia, Croàcia, Sèrbia, Grècia i Turquia.

 

CRISI HUMANITÀRIA

 

L’objectiu d’aquesta ronda de capitals és intervenir per evitar noves mesures unilaterals, preparar la cimera del dilluns 7 de març amb Turquia i de passada ajudar un país que s’enfronta a una «imminent» crisi humanitària, segons l’agència de les Nacions Unides per als refugiats. Una crisi, segons l’organització Human Right Watch, agreujada per Àustria i per la seva decisió unilateral de limitar el nombre de sol·licituds d’asil la qual cosa ha provocat un efecte dòmino. «Atrapar els sol·licitants d’asil a Grècia no és cap solució», adverteix Eva Cossé, especialista a Grècia de l’organització. Les últimes xifres confirmen la gravetat de la situació a la qual s’enfronta un país enfonsat a causa d’anys d’austeritat.

 

ESTADÍSTIQUES

 

Segons l’últim balanç de les Nacions Unides, entre el gener i el febrer del 2016 han arribat a la UE prop de 131.000 immigrants i refugiats –418 haurien mort en la travessia– dels quals 122.637 han utilitzat la via de l’Egeu i Grècia. «Grècia no pot gestionar sola la situació», alerten instant a aplicar el fracassat pla de reubicacions. Al voltant de 8.500 persones s’amunteguen en tendes de campanya a la frontera d’Idomeni, entre Grècia i Macedònia, i 2.500 d’aquests refugiats, segons l’organització Save the Children, són infants.

 

INFANTS

 

«Amb les fronteres tancades als afganesos i a la majoria de nacionals cada cop hi ha un nombre més alt d’infants bloquejats en uns llimbs i abandonats a la seva sort», denuncia el responsable de Save the Children a la zona, Goran Bilic .

 

 

 

Font i Foto: El Periódico