Els jutjats obriran a les tardes i estrenaran judicis telemàtics

14/05/2020

El TSJC fixa que “tots” els jutges han de tornar a les seus judicials a partir del 2 de juny

Preveu retards de fins a cinc mesos en els vistes per l’aturada

La Generalitat els dotarà amb 511 llicències per fer videoconferències

 

Els jutjats obriran a la tarda (amb l’horari de les 9 h a les 18 h) i estrenaran els judicis telemàtics, menys en els casos de delictes greus (penes de més de cinc anys de presó), en què l’acusat i les parts hauran d’estar presents a la sala de vistes, amb una assistència que no podrà superar el 33% de capacitat. Són dues mesures principals de les onze acordades per la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), abans-d’ahir, seguint les directrius del Ministeri de Justícia i de les autoritats sanitàries per reactivar l’administració de Justícia, excessivament aturada, segons alguns operadors, per fer front a la pandèmia de la Covid-19.

 

El TSJC també fixa que “tots” els jutges i magistrats (“inclòs els vulnerables de la Covid-19, si no tenen un reconeixement de persona especialment sensible”) han de reprendre la seva activitat presencial a partir del 2 de juny, que és quan es preveu que es reactivin els terminis processals i es tornin a fer judicis (ja assenyalats en el calendari a partir d’aquest mes), si no hi ha cap canvi sanitari. A Catalunya, els 1.700 jutges, fiscals i lletrats de l’administració de Justícia han pogut fer teletreball, amb ordinadors facilitats pel Departament de Justícia.

 

El president del TSJC, Jesús María Barrientos, en una entrevista telemàtica ahir amb les agències d’informació, va alertar que la crisi del coronavirus obligarà a ajornar de tres a cinc mesos els judicis previstos, a causa de la “paràlisi” per l’estat d’alarma i a la necessitat d’espaiar les vistes per les mesures sanitàries, fet que pot agreujar el col·lapse d’un sector que ja estava “al límit de les seves possibilitats”, segons informa Efe. Barrientos va detallar, que, tot i que la situació serà diferent en funció dels jutjats —alguns amb l’agenda al dia i d’altres amb retards de fins a dos anys—, durant l’aturada s’han suspès judicis “en volum suficient per omplir ja no dos mesos, sinó tres o quatre”.

 

Per això, el president del TSJC, tal com recull el cronograma judicial aprovat, aposta per mantenir l’activitat telemàtica dels jutjats en els pròxims mesos, després de constatar que a Catalunya ha funcionat de manera “òptima” durant l’estat d’alarma. Des del Departament de Justícia s’informa que en l’estat d’alarma s’han realitzat, fins dilluns passat, 1.024 videoconferències (sistema Cisco Webex) des de jutjats amb comissaries, presons i hospitals per la declaració de persones detingudes.

 

De judicis virtuals encara no se n’han realitzat a Catalunya. Davant l’aposta telemàtica, el TSJC ha demanat a Justícia que detalli de quantes llicències de videoconferències disposarà per poder-les repartir entre partits judicials. Des del departament, que dirigeix Ester Capella, s’avançava ahir que han iniciat els passos per dotar l’administració de Justícia de 511 llicències Webex per ampliar l’actual servei. En concret, es contractaran 447 llicències Cisco Webex (una per cada sala de vistes que hi ha a Catalunya), que completaran l’oferta actual: 447 equips fixes Arconte Aurea; 119 mòbils Cisco; 64 llicències Webex per declaració de detinguts (50 a comissaries de Mossos i 14 a Justícia).

 

Pel que fa a l’increment de la litigiositat en aquesta nova crisi, com en la del 2008, Barrientos va afirmar que per afrontar-la “els recursos continuen sent els mateixos”. Va detallar que les mesures del pla de xoc del govern per als jutjats “té eines molt útils, però no disposa d’una memòria econòmica”. El ministeri , per ara, tampoc ha reforçat la dotació de jutges i fiscals. Barrientos va insistir que la justícia no ha deixat d’estar operativa i en l’última setmana s’han notificat a Catalunya 49.810 resolucions, una mica més d’una dècima part que en un període normal.

 

Font i Foto: El punt avui