Els jutjats de Barcelona concedeixen un terç de les peticions de protecció a dones

09/03/2016
L'Icab demana a Parlament i Govern fer efectiva la llei d'igualtat

 

Els jutjats de Barcelona concedeixen un 34% de les peticions de mesures cautelars de protecció a dones per violència de gènere, un percentatge que s'eleva al 37% a Catalunya i al 57% a tot Espanya, ha explicat aquest dimarts a Europa Press la diputada de la Junta de Govern del Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab) Mercè Claramunt.

 

   L'Icab, que aquest dimarts ha commemorat el Dia Internacional de la Dona amb la lectura d'un manifest i que la setmana passada va fer el I Congrés de Violència Masclista, ha explicat que només un 20% dels casos de violència de gènere es denuncien i que, d'aquests, un 45% s'acaba arxivant.

 

   Claramunt ha assegurat que "molt poques dones que han posat una denúncia acaben obtenint una sentència condemnatòria", i ha demanat posar sobre la taula altres mitjans de prova més enllà de la declaració de la víctima com succeeix en altres delictes --un 12% s'acull al dret a no declarar--.

 

   Sobre les mesures cautelars de protecció, a nivell estatal s'han denegat un 38% de les sol·licituds, percentatges que augmenten a Catalunya i Barcelona, amb un 54% i un 57%, mentre que la no admissió a tràmit d'aquestes mesures és del 5% a tot Espanya, el 7% a Catalunya i d'un 9% a Barcelona.

 

   En els procediments que s'ha produït enjudiciament, als jutjats de violència de la dona les condemnes s'han donat al 80,3% dels casos; en els jutjats penals ha estat del 49,6%, i en les seccions especialitzades de les audiències ha estat del 80,4%.

 

   Durant 2015, el 8,13% de les víctimes de violència sobre la dona ateses pel torn d'ofici de l'Icab va interposar procediment de dret de família relacionat amb la situació de violència.

 

LLEI D'IGUALTAT

 

   En la lectura del manifest pel Dia Internacional de la Dona, l'Icab ha demanat a la Generalitat i el Parlament que facin efectiva la llei d'igualtat de dones i homes, ja que considera que no hi ha una igualtat real entre els dos sexes.

 

   Ha remarcat que els salaris de les dones són més baixos que els dels homes; un 35% de les dones treballa amb contractes de treball a temps parcial, a diferència dels homes que ho fan en un 9%, i la pobresa és bàsicament femenina.

 

   La diputada de la Junta de Govern de l'Icab Mercè Claramunt ha subratllat que la bretxa salarial "no té res a veure amb un tema legal: la igualtat formal és una realitat, la real és una quimera".

 

 

 

Font: aldia.cat