Els experts estimen que 40.000 nens pateixen violència cada any a Espanya

29/06/2016
L'ONU recorda a Espanya que no ha complert la recomanació dictada fa sis anys d'aprovar una llei integral
 

 

Les dades sobre la violència contra els nens a Espanya són un gran misteri. Com passava fa dues dècades amb la violència masclista, a penes hi ha estadístiques sobre les víctimes tant de violència física com d'abusos sexuals. L'única dada contrastada és el nombre de denúncies recopilades pel Ministeri de l'Interior, que el 2014 van arribar a 3.700, però els experts reunits aquest dimarts a Madrid en un congrés organitzat per Save the Children estan convençuts que aquesta xifra és només la punta de l'iceberg. Alguns han apuntat que sols arriben a les comissaries com a màxim un 10% dels casos, i per tant la xifra real podria rondar els 40.000 a l'any.

 

“A Espanya existeix un alt nivell de tolerància social amb la violència cap als nens. Només hi ha reaccions episòdiques i efervescents arran de casos mediàtics”. Així ha obert el foc Andrés Conde, el director general de l'oenagé a Espanya, posant com a exemple de l'arelament d'aquesta tolerància la insinuació de calbot de Mariano Rajoy al seu fill en una emissora de ràdio que gairebé ningú va entrar a criticar. “¿Què hauríem dit si el gest hagués sigut cap a la seva dona encara que fos de broma?”, s'ha preguntat.

 

Jorge Cardona, membre del comitè de Drets del Nen de l'ONU, ha coincidit que per una qüestió cultural, vinculada a les tradicions on els nens “no eren subjecte de dret”, els països mediterranis presenten aquesta tolerància més accentuada que els del nord d'Europa i això sols es pot corregir “a poc a poc”. Encara que Espanya està encara més avançada que Itàlia o França, segons Cardona.

 

PROMESES ELECTORALS

 

Cardona ha recordat que el seu comitè va emetre el 2011 unes recomanacions bona part de les quals estan encara per complir. Entre elles, que es fes un esforç en la recopilació de dades. Però potser la més important era l'aprovació d'una llei integral de la violència contra els nens “a semblança de la llei contra la violència de gènere que tant ha servit les dones”.

 

Sis anys després no hi ha ni un esbós d'esborrany d'aquesta norma, encara que Save the Children prefereix veure el got mig ple i el seu director confia en la paraula donada per les quatre principals formacions polítiques que han concorregut a les eleccions per duplicat. “Tots s'han compromès a elaborar la llei integral que reclamem i estem convençuts que aquesta legislatura serà la del coneixement dels drets del nen”, ha dit Conde, que inclou en la seva proposta la no prescripció dels abusos sexuals a nens.

 

LA COMPLICITAT AMB EL BOTXÍ

 

El moment més esgarrifós del congrés ha sigut protagonitzat pel pianista britànic James Rhodes, una víctima d'abusos sexuals per part del seu professor de gimnàstica que s'ha convertit en símbol de la lluita contra aquesta plaga després de publicar un llibre, ‘Instrumental’ amb el relat detallat del seu calvari.

 

“El pitjor no és l'acte físic. És l'amenaça terrible que pesa sobre tu si ho arribes a explicar. Això te'n fa còmplice. Has de somriure davant seu, fer que tot sembli normal, malgrat que potser estàs sagnant per les cames o el nas”, ha explicat davant un estremit auditori.

 

 

 

Font i Foto: El periódico