Els centres penitenciaris de Catalunya comptaran amb un equip permanent de salut mental

28/07/2017
La meitat dels reclusos del sistema pateix trastorns mentals

 

Tots els centres penitenciaris de Catalunya comptaran amb un equip permanent de salut mental fruit de l’augment de 6,5 milions fins als 18,5 de la partida pressupostària destinada a tractar aquest tipus de trastorns en presons i centres de justícia juvenil, la qual cosa permetrà la contractació d’un centenar de professionals sanitaris a partir d’octubre.

 

El nou model d’atenció de salut mental, presentat aquest dijous al Centre Penitenciari Brians 1 pels consellers de Salut i Justícia del Govern, Antoni Comín i Carles Mundó, respectivament, dotarà tots els centres penitenciaris de Catalunya amb psicòlegs clínics, infermers especialitzats en salut mental i terapeutes ocupacionals.

 

En referència al sistema penitenciari, Comín ha destacat que “el nou model el farà més comunitari en la lògica del conjunt de la població, absolutament orientat a la reinserció”, mentre que Mundó ha ressaltat el vessant de tractament que tenen les persones a les presons.

 

“Molta gent només associa les presons a l’antiga idea d’espais de seguretat. La realitat és molt diferent. El sistema penitenciari és, cada vegada més, una eina per al tractament”, ha explicat Mundó, que ha defensat la urgència de prendre mesures sobre salut mental.

 

PREVENIR, DETECTAR I TRACTAR

 

L’augment de recursos per a la salut mental servirà per prevenir, detectar i tractar millor els problemes de salut mental als centres i farà possible la creació de la figura del gestor de casos a la comunitat, que intervindrà al final de la pena, quan l’intern obtingui el tercer grau i recuperi progressivament la llibertat.

 

A més, suposarà l’augment d’un 53% dels llits per als casos més greus, passant de 136 a 209, que serviran per als casos aguts, subaguts i de rehabilitació intensiva.

 

LA MEITAT DELS RECLUSOS TÉ PROBLEMES DE SALUT MENTAL

 

Segons ha informat la Generalitat, la meitat dels interns dels centres penitenciaris catalans té problemes de salut mental, sent els homes d’entre 30 i 40 anys amb trastorns d’ansietat, personalitat, depressions i esquizofrènia els casos més freqüents.

 

Es tracta de pacients que solen fer un mal ús de fàrmacs i mostren resistència per seguir el tractament que prescriuen els metges.

 

En un de cada dos diagnòstics, els trastorns estan relacionats amb l’abús del consum de drogues com el cànnabis, la cocaïna i l’heroïna.

 

 

Font i Foto: Vilaweb