Els centres de justícia juvenil reprenen les comunicacions per locutori

19/05/2020

Els visitants hauran de procedir d’una àrea territorial que permeti el desplaçament fins al centre

Els menors també podran tornar a fer sortides acompanyats d’educadors

 

Els centres educatius han entrat aquest dilluns en la fase inicial del desconfinament, cosa que permet reprendre les comunicacions per locutori, suspeses des del passat 18 de març. Les visites, però, hauran de procedir d’una àrea territorial que, segons la normativa sanitària vigent en cada fase, permeti el desplaçament fins a la localitat on està ubicat el centre.

Els familiars que vulguin comunicar per locutori hauran de demanar cita prèvia. Els centre els informarà que hauran de portar mascareta i que no podran comunicar si són positius o sospitosos de COVID-19. Els joves interns sospitosos o positius de COVID-19 tampoc podran comunicar.

Possible control de temperatura

Els professionals del centre podran prendre, si ho consideren, la temperatura als visitants. Si estan per sobre els 37,50 graus, no podran entrar a comunicar.

Les comunicacions per locutori es faran en els quatre centres que disposen d’aquesta instal·lació, que són: el Centre Educatiu Can Llupià, a Barcelona; el Centre Educatiu L’Alzina, a Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental); el Centre Educatiu Els Til·lers, a Mollet del Vallès (Vallès Oriental) i el Centre Educatiu Montilivi, a Girona. Paral·lelament, les videoconferències i videotrucades es continuaran realitzant en tots els centres.

Sortides a l’exterior

L’entrada a la fase inicial també permet que els joves interns en règim obert o semiobert puguin tornar a fer sortides acompanyats dels seus educadors per fer activitats com ara esport o passejos en les franges horàries permeses.

També es reactiva la possibilitat que els centres puguin rebre paqueteria procedent de l’exterior i l’atenció presencial a les famílies per part dels professionals del centre, seguint sempre les mesures de seguretat i protocol d’higiene establerts pel centre.

Visites en sales sense separació

La desescalada en els set centres de justícia juvenil de Catalunya serà progressiva. Si l’evolució és bona, hi haurà un canvi d’estadi cada dues setmanes i es permetrà recuperar mesures que havien quedat suspeses durant la fase de confinament.

La següent fase serà la intermèdia, que està prevista del 8 al 28 de juny i que preveu activar les visites presencials amb familiars o advocats en sales sense separacions. També preveu la represa del treball fora del centre i les activitats en grup que fan els voluntaris.

La fase avançada hauria de començar el 29 de juny. En aquest estadi es permetran els permisos ordinaris i sortides dels joves en règim obert i semiobert en autogovern; és a dir, sense acompanyament d’educadors. També es reprendran les visites íntimes i les activitats grupals i esportives entre menors de diferents unitats.

Proves PCR a partir del 25 de maig

Les proves PCR es faran de forma generalitzada a tot el col·lectiu de joves interns i professionals que treballen als set centres educatius a partir del 25 de maig. Des l’inici de la pandèmia de la COVID-19 fins a l’actualitat, un total de quatre treballadors dels centres educatius han tingut coronavirus. En canvi, cap dels 240 joves interns dels set centres educatius se n’ha contagiat.

Els joves amb mesures d’internament en centres educatius suposen un 12 % de tots els menors que passen pel circuit de la justícia juvenil a Catalunya: 1897 a inicis del mes de maig. La gran majoria dels joves que cometen un delicte –un 74 %– compleixen mesures judicials en el medi obert com ara la llibertat vigilada, les prestacions en benefici de la comunitat o les tasques socioeducatives. Un 14 % fan programes de mediació per tal de reparar les conseqüències derivades dels seus delictes.

 

 

Font i Foto: justicia.gencat.cat