Els 37 interns del CIE de la Zona Franca que mantenien la vaga de fam abandonen la protesta

25/10/2016

Les 37 persones del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca que continuaven aquest dilluns en vaga de fam perquè se'ls deixés en llibertat han abandonat la protesta al migdia, segons han informat fonts de la policia espanyola. Els interns han dinat i han retornat a les seves cel·les després que en les últimes hores hagin estat en una zona comuna, segons han informat les mateixes fonts, que subratllen que la situació dins el centre s'ha "normalitzat". Un total de 68 interns de nacionalitat algeriana van començar una vaga de fam aquest diumenge. Tres membres de la plataforma Tanquem els CIEs han visitat el centre aquest dilluns al matí per conèixer la situació i comprovar que es garantia els drets dels interns i vuit diputats al Parlament i al Congrés han demanat reunir-se amb el director del CIE, però se'ls ha negat l'entrada sense petició oficial.

 

L'advocat i membre de la plataforma Tanquem els CIEs Andrés García Berrio, que ha entrat al centre aquest dilluns al matí per conèixer la situació després de l'inici de la vaga de fam i comprovar que s'estaven garantint els drets dels interns, ha explicat que la reivindicació dels vaguistes era "molt clara": "Van arribar en pastera fa 15, 20, 25 dies i no entenen com després de jugar-se la vida al mar estan tancats i privats de llibertat". Després de la visita i de parlar amb el director del centre i amb un dels interns en vaga de fam, García Berrio ha explicat que els vaguistes havien passat la nit en una zona comuna, no al pati, i ha pogut constatar que els seus drets no s'estaven vulnerant. "La predisposició del centre és la correcta", ha afirmat davant els mitjans de comunicació. Concentració de suport a les 7 del vespreLa plataforma ha convocat per aquest dilluns a les 7 del vespre una concentració davant el CIE de la Zona Franca per donar suport als interns. Tot i que els vaguistes han abandonat la protesta, la convocatòria es manté, ja que les entitats socials consideren que la denúncia va "més enllà" de la protesta de les últimes hores. Membres d'aquesta plataforma tenen previst tornar a entrar al centre abans de la concentració i comprovar la situació després que la policia espanyola hagi informat que els interns que es mantenien en vaga de fam han abandonat la protesta, García Berrio ha subratllat que la vaga de fam iniciada per 68 interns trasllada "un debat de fons" sobre les polítiques migratòries i d'uns centres que són una "anomalia democràtica". En la mateixa línia s'ha pronunciat la portaveu de SOS Racisme i membre de la plataforma Tanquem els CIEs, Alba Cuevas, que s'ha esperat a fora mentre els seus companys feien la visita aquest dilluns al matí. Cuevas ha demanat una "resposta ciutadana" davant "un model que no respecta els drets humans" i considera que la vaga de fam és un "toc d'atenció" per "reprendre els compromisos" del Parlament, que va aprovar una resolució el juliol del 2015 en què instava l'Estat a tancar el CIE de la Zona Franca i a plantejar la política migratòria, i de l'Ajuntament de Barcelona, que va llegir una declaració institucional en el mateix sentit el novembre de l'any passat. Front de vuit diputats a les portes del CIECinc diputats del Parlament –de JxSí, CSQP i la CUP- i tres del Congrés –d'En Comú

 

Podem i ERC- han acudit al CIE de la Zona Franca aquest dilluns al matí per donar suport a les protestes pel tancament d'aquest centre i s'han plantat davant la porta per reunir-se amb el director. Els diputats s'han presentat com a càrrecs electes davant els policies que custodien els accessos al centre i, després d'uns minuts d'espera, se'ls ha traslladat la negativa de rebre'ls del director, que els ha instat a fer una petició formal. També s'han apropat al CIE diversos membres de Papers per a Tothom. El diputat de JxSí Chakir el Homrani ha "repudiat" el model que representen els CIE, que veu com una "barbàrie per als drets humans". "Hi ha un acord social i polític que no volem els CIE", ha ressaltat. La diputada d'ERC al Congrés Ana Surra ha titllat de "ridícula" la Llei d'Estrangeria i n'ha subratllat les incongruències que entranya: "Ens necessiten perquè vinguem a treballar però ens demanen estar tres anys de manera ininterrompuda empadronats per poder demanar els papers". "Jo sóc immigrant, jo també vaig estar sense papers i també hauria pogut estar allà dins. Potser no tinc les faccions tan marcades com a immigrant i em vaig salvar les dues vegades que em van demanar els papers i no els tenia: Vaig seguir com si fos espanyola i no sabia de què m'estaven parlant", ha explicat. Surra ha denunciat que amb les polítiques migratòries actuals s'"utilitzen" els estrangers que internen als CIE per "demostrar de tant en tant que no els volen". La diputada de CSQP Marta Ribas ha carregat contra els CIE perquè representen una "vulneració en si dels drets humans" i una "reproducció i una mostra del que és el problema de les polítiques frontereres i d'immigració a Europa i Espanya". Juntament amb Ribas, també han participat en l'acte de suport Joan Giner i els diputats d'En Comú Podem Marcelo Expósito i Sonia Farré, que s'han compromès a emprendre les iniciatives necessàries a la Comissió d'Interior per aconseguir el tancament dels CIE. Després de demanar reunir-se amb el director del centre i de rebre'n la negativa, la diputada de la CUP Mireia Vehí, acompanyada per Anna Gabriel, ha denunciat que "ha quedat palès que el dret es queda a la porta del centre" i n'ha demanat "el tancament immediat". Vehí s'ha referit als CIE com els "centres de la vergonya que empresonen persones per un falta administrativa, per no tenir papers, i es neguen sistemàticament a la garantia de drets humans i a la transparència" i on la "impunitat i l'opacitat manen". En aquests moments hi ha 182 interns al centre de la Zona Franca, 134 dels quals són d'origen algerià, segons ha detallat García Berrio. Fonts de la policia espanyola rebaixen aquesta xifra a uns 160 interns.

 

 

 

Font: La Vanguardia