El Tercer Sector recorre la convocatòria d'ajudes del 0,7% de l'IRPF

25/05/2016
60 entitats catalanes en queden excloses perquè els fons només són per a programes d'àmbit estatal
Les oenagés de Catalunya deixarien de percebre uns 13 milions d'euros

 

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa més de 3.000 oenagés, presentarà un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem (TS) contra la convocatòria d’ajudes a càrrec de l’assignació del 0,7% de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) 2016 destinada a finalitats socials. Les bases per acollir-se a les subvencions es van publicar ahir al Butlletí Oficial d’Estat (BOE). La demanda, que es presentarà la setmana que ve, sol·licitarà la suspensió temporal de la convocatòria del 2016.

 

Aquesta limita les ajudes als programes socials d’àmbit nacional i n’exclou els de nivell local i autonòmic, com va argumentar el Suprem en una sentència del mes de març passat. Els magistrats del TS van considerar que la distribució l’ha de portar l’Administració central i van rebutjar el recurs plantejat per la Generalitat, que ho considerava «una irrupció de l’Estat en les competències autonòmiques» d’assistència social. La decisió del Suprem es va produir després de 13 sentències favorables a la gestió territorial del 0,7% de l’IRPF.

 

Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector, va qualificar de «discriminatòria» aquesta decisió a l’excloure’n totes les entitats locals i autonòmiques. Aquesta limitació podria apartar del repartiment al voltant d’unes 60 oenagés que podrien deixar de percebre uns 13 milions d’euros. És la primera vegada que les organitzacions socials emprenen accions judicials per aquesta qüestió.

 
FALTA D’EQUITAT TERRITORIAL

 

Catalunya, segons les xifres de la Taula del Tercer Sector, va aportar l’any passat 57,6 milions d’euros per a finalitats socials a través de la casella de l’IRPF. D’aquesta quantitat, les entitats catalanes en van percebre 31,2 milions per a projectes socials, dels quals 12,8 milions es van destinar a 60 entitats amb programes locals i autonòmics. Illa va assegurar que és «una incògnita» la continuïtat dels programes afectats. A més, i arran de la descompensació entre el que Catalunya aporta i el que percep, Illa va reclamar «un repartiment territorial més equitatiu de les subvencions amb càrrec a l’assignació de l’IRPF».

 

La Taula del Tercer Sector argumenta en el recurs que la convocatòria d’ajudes «és contrària al repartiment constitucional de competències entre l’Estat i la Generalitat». A més, considera que les bases «privilegien els programes d’àmbit estatal», quan el tercer sector social considera que és més adequat l’autonòmic. L’organització social ja havia sol·licitat al Ministeri de Sanitat que modifiqués la convocatòria i, segons Illa, no ha obtingut «cap resposta». També han reclamat el suport dels diferents partits polítics.

 

 

Font: el Periódico