El Suprem prohibeix als mitjans publicar fotos de perfils de Facebook sense el consentiment del titula

21/02/2017
Condemna un diari a indemnitzar un home amb 15.000 euros

 

 

El Tribunal Suprem ha establert en una sentència que publicar en un mitjà de comunicació la fotografia d'una persona treta del seu compte de Facebook exigeix el seu consentiment exprés ja que, en cas contrari, suposa una intromissió il·legítima en el seu dret.

 

El ple de la Sala Civil ha condemnat 'La Opinión' de Zamora a indemnitzar amb 15.000 euros un home protagonista d'una notícia de successos i de qui va publicar a la portada en la seva edició de paper una fotografia obtinguda en aquella xarxa social. A més, condemna el mitjà a no tornar a publicar la foto en cap suport i a retirar-la dels seus arxius.
 

"La finalitat d'un compte obert en una xarxa social a internet és la comunicació del seu titular amb tercers i la possibilitat que aquests tercers puguin tenir accés al contingut d'aquell compte i interactuar amb el seu titular, però no que es pugui publicar la imatge d'aquella persona en un mitjà de comunicació", assenyala la sentència, de la qual és ponent el magistrat Rafael Sarazá.

 

La resolució precisa que encara que no es necessita que el consentiment sigui formal (per exemple donat per escrit), sí que és necessari que sigui un consentiment inequívoc, com el que es dedueix d'actes o conductes que no siguin ambigus ni dubtosos.
 

També estableix que és lícit que qualsevol persona pugui accedir a la fotografia d'un compte de xarxa social perquè està autoritzada per l'usuari en qüestió i fins i tot que el titular no pugui posar reclamació contra l'empresa que presta els serveis de la plataforma on opera la xarxa social perquè un tercer hagi accedit a aquella fotografia.
 

Però tot això no suposa que quedi exclosa del dret a la pròpia imatge. Aquest àmbit protegeix l'usuari i impedeix a tercers publicar la seva imatge sense consentiment exprés del titular.
 

NO ES VULNERA EL DRET A LA INTIMITAT
 

L'alt tribunal, no obstant, estima parcialment el recurs del diari contra la sentència de l'Audiència Provincial de Biscaia que el va condemnar, a més de per intromissió en el dret a la pròpia imatge, per intromissió en el dret a la intimitat perquè el reportatge, publicat el 8 de juliol del 2013, contenia dades que permetien identificar el demandant.
 

En concret, segons aquella informació, l'home va ser ferit pel seu germà amb una arma de foc i després aquest últim es va suïcidar. A més també recollia el nom de pila del demandant i del seu germà, les inicials dels seus cognoms, el sobrenom de l'home mort, l'adreça exacta del seu domicili familiar i dades concretes dels seus pares.
 

Per això li rebaixa la indemnització de 30.000 euros interposada pel Jutjat de Primera Instància de Bilbao i l'Audiència de Biscaia a 15.000.

 

 

 

Font i foto: El Periódico