El Síndic de Greuges investiga possibles maltractaments a un intern a Quatre Camins

19/08/2016

Demana la instal·lació de càmeres les dependències penitenciàries

 

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha obert una investigació per possibles maltractaments a un intern de la presó de Quatre Camins (Barcelona), i ha demanat a la Conselleria de Justícia de la Generalitat la instal·lació de càmeres en totes les dependències penitenciàries.

 

Segons ha informat en un comunicat, aquesta petició neix de la queixa d'un intern del centre penitenciari Quatre Camins que afirma haver estat objecte d'un "ús desproporcionat" de la força per part del grup d'intervenció especial.

 

Els fets van passar al pati del departament de sancionats arran de la contenció a aquest intern davant de la seva actitud provocadora, ha explicat el Síndic.

 

La queixa s'ha plantejat en el marc d'una visita del Síndic al centre dins del Mecanisme Català de prevenció de la Tortura (MCPT), i segons l'exploració mèdica que va practicar la facultativa del MCPT, l'afectat presentava múltiples esquimosis --blaus--, que "poden ser compatibles amb mecanismes directes de contusió".

 

En la resolució de la queixa, el Síndic descriu diversos dèficits trobats en l'actuació de l'Administració, com l'escassa concreció a l'informe redactat pels funcionaris i el full assistencial mèdic, que no detalla amb exactitud les lesions ni el tracte administrat.

 

Una altra irregularitat ha estat, segons el Síndic, la falta de comunicació immediata dels fets a l'autoritat judicial competent; i també lamenta que no hi hagués cap intent de negociació davant del conflicte i s'optés directament per l'aplicació de mitjans coercitius.

 

RECOMANACIONS

 

Davant d'aquesta "cadena d'irregularitats", el Síndic ha demanat que s'instal·lin càmeres de gravació d'imatges en totes les dependències dels centres penitenciaris on els interns puguin patir vexacions o maltractaments.

 

L'objectiu és garantir la professionalitat i el rigor dels funcionaris en el seu comportament i al mateix temps protegir-los de les denúncies i acusacions falses.

 

També aconsella redactar els informes dels fets amb detall minuciós de cadascuna de les actuacions portades a terme pels funcionaris i sense l'ús mecànic de conceptes jurídics indeterminats, que únicament serveixen per fonamentar la gestió de la força física per part de l'administració.

 

Demana també fomentar "fins a l'últim extrem" el diàleg, la negociació i la mediació abans de sol·licitar l'assistència del grup d'intervenció especial, així com comunicar de manera immediata l'aplicació de mitjans coercitius al jutge de vigilància, entre d'altres recomanacions.

 

 

Font i Foto: aldia.cat