El registre de pederastes es comença a aplicar des d'avui

02/03/2016
Els metges creuen que aquest cens els posa "sota sospita"

 

Els condemnats a Espanya per delictes sexuals no podran realitzar activitats, treballs o voluntariat on estiguin en contacte amb menors, després de l'entrada en vigor aquest dimarts del Registre Central de Delinqüents Sexuals.

 

El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha destacat aquesta tarda a Múrcia que el registre és una iniciativa "bastant raonable" que serveix de protecció als menors i que va en consonància amb la llei de Protecció a la Infància.

 

Sobre això, ha assenyalat que no només les relacionades amb els menors, sinó que qualsevol persona que hagi tingut una condemna d'aquest tipus constarà específicament en aquest registre.

 

El registre inclourà les dades identificatives i el perfil genètic dels condemnats per delictes sexuals a Espanya, entre ells agressió, abús sexual, assetjament, prostitució, maltractament, exhibicionisme i corrupció de menors.

 

De fet, la persona que pretengui treballar amb menors haurà de presentar un certificat que acrediti que no està inclosa en aquest registre, com passarà per exemple amb els professors, que no podran tenir antecedents penals per delictes sexuals per exercir la docència.

 

El registre inclourà les dades de tots els condemnats per sentències fermes dictades, tant a Espanya com en altres països, per qualsevol delicte sexual, així com per tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual, incloent la pornografia, amb independència de l'edat de la víctima o del condemnat.

 

Però també incorporarà l'ADN del condemnat quan ho estableixi una resolució judicial, per donar seguiment i control a aquests delinqüents dins i fora d'Espanya, així com les penes i mesures imposades contra aquests delinqüents.

 

REACCIÓ DELS METGES

 

L'Organització Mèdica Col·legial (OMC) ha advertit avui que la implantació entre els professionals sanitaris del registre de delinqüents sexuals "posa sota sospita" aquests sanitaris i arrisca la seva reputació "de forma inútil".

 

En un comunicat, l'OMC ha demanat que es ponderin els riscos-beneficis que es deriven de "posar sota sospita" tots els professionals sanitaris.

 

"Sent el risc que es produeixin aquestes conductes realment molt baix, el benefici d'aquesta mesura és més que dubtós, per no dir nul, perquè els que tenen antecedents ho són per haver sigut condemnats i estan fora de la pràctica professional", ha advertit l'OMC.

 

Així, creu que aquesta mesura posa en risc la reputació de tota la professió mèdica exigint un certificat "inútil" que "complicarà" el funcionament dels serveis i demana que s'eviti la seva implantació "per la pertorbació que es produiria en la relació entre metge i pacient".

 

A més, ha recordat que el codi de deontologia mèdica estableix que tant el metge com el pacient tenen dret a la presència d'un acompanyant o col·laborador quan el caràcter íntim de l'exploració així ho requereixi.

 

"És la millor garantia per evitar les situacions previstes en la llei" i protegeix tant el menor de l'abús, com el metge de falses acusacions.

 

Per això, l'OMC ha demanat a l'Administració que es restableixi la presència d'un altre professional sanitari auxiliar en aquelles consultes que puguin plantejar problemes d'aquest tipus.

 

 

 

Font i Foto: El Periódico