El Parlament votarà una moció per legalitzar l'eutanàsia i el suïcidi assistit

19/01/2017

SíQueEsPot també demana un 'Observatori de la mort' i millorar les atencions pal·liatives

 

El proper ple del Parlament del 25-26 de gener debatrà i votarà una moció de SíQueEsPot per despenalitzar l'eutanàsia i el suïcidi assistit, amb la finalitat d'impulsar al Congrés un projecte de llei que modifiqui la legislació.

La moció, recollida per Europa Press, planteja que el Parlament porti a la Cambra baixa una proposta legislativa perquè la competència és estatal.

 

També insta el Govern a crear aquest any un 'Observatori de la mort' que reculli "dades crucials" com on i com mor la gent a Catalunya, per extreure conclusions i propostes de millora sobre l'ajuda i l'accés a tractaments i serveis, i estendre així les garanties d'una mort digna.

 

Un altre punt proposa "reiterar el ple suport del Parlament" que Catalunya faciliti una mort digna a qualsevol persona amb un patiment insuportable que, en plena possessió de les seves facultats per decidir, expressi el desig de morir i demani ajuda per fer-ho.

 

SíQueEsPot també demana la promoció del Document de Voluntats Anticipades (DVA) a través de vídeos i tríptics en els Centres d'Atenció primària (CAP), de campanyes en els mitjans de comunicació, de l'assessorament als pacients i de la simplificació del tràmit.

 

ACCÉS A PAL·LIATIUS

 

A més, la moció insta el Govern a garantir l'accés universal a les atencions pal·liatives amb equitat territorial i les 24 hores del dia, així com garantir formació a tot el personal sanitari en drets del pacient i en formes d'atenció a malalts terminals.

 

SíQueEsPot constata a més la necessitat de reforçar els equips especialitzats en atencions pal·liatives, conegudes com a Pades, que els darrers anys han concentrat moltes queixes de pacients i professionals per la falta de personal i mitjans per atendre tots els terminals que ho requereixen.

 

TAMBÉ AL CONGRÉS

 

Units Podem --formació estatal de referència de SíQueEsPot-- va registrar dimecres al Congrés una proposició de llei per legalitzar l'eutanàsia i garantir-ne la pràctica a tot Espanya a qui ho demani.

 

De la mateixa manera, el text d'Units Podem recull una modificació en el Codi Penal perquè els professionals que prestin aquest servei no siguin penalitzats, i indica que podran sol·licitar aquest servei els majors d'edat o els menors emancipats terminals o amb dolors físics i psíquics intolerables per al pacient.

 

 

 

Font i Foto: aldia.cat