El Departament de Justícia posa en marxa un pla de treball de reforç per fer front a l'allau de jures de nacionalitat als registres civils de Catalunya

05/03/2014

El personal de reforç inscriurà als registres civils les jures que han fet els notaris i els registres civils
 
Aquest Pla, aprovat per la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, es va posar en marxa el 3 de febrer i, des d’aleshores, ja s'han fet 2.695 inscripcions a Badalona i l’Hospitalet de Llobregat

 

El Departament de Justícia ha posat en marxa un pla de treball de reforç per donar suport als registres civils de Catalunya més sobrecarregats, per fer front a l’allau de jures de nacionalitat després que el Ministeri de Justícia posés en marxa un pla intensiu de tramitació dels expedients de nacionalitat acumulats a la Direcció General dels Registres i del Notariat des de l’any 2010. Aquest pla intensiu ha comportat una allau d’expedients a tot l’Estat, uns 500.000 aproximadament, dels quals 145.000 correspondrien a Catalunya.

 

L’equip de reforç està integrat per deu funcionaris dels cossos de personal al servei de l’Administració de justícia, dos dels quals són gestors processals i administratius i vuit, tramitadors. Aquest equip treballarà per al conjunt de registres civils objecte del Pla i està centralitzat a la seu del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE). L’equip treballa, amb l’autorització de la Direcció General dels Registres i del Notariat, sota les directrius d’una secretària judicial designada per la secretària de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i col·labora i es coordina amb el secretari judicial i el personal de l’oficina de cada registre civil.

 

L’objectiu de l’equip de reforç és reduir el nombre de les inscripcions de naixement i d’adquisició de la nacionalitat espanyola, la jura de les quals s’ha efectuat  davant de notari. Fins al mes de juny de l’any passat les jures de nacionalitat només es podien fer als registres civils, però a partir d’aquesta data i fins al 31 de desembre de 2013 el Ministeri va possibilitar que també es fessin davant de notari.

 

L’equip de reforç ja ha finalitzat el Pla de treball referent a les jures davant notari als registres civils de Badalona, amb 1.135 inscripcions gestionades, i a l’Hospitalet de Llobregat, amb 1.562. Actualment treballa amb les inscripcions del Registre Civil de Mataró, amb 1.239 pendents de gestionar. Més endavant es gestionaran les jures realitzades als registres civils d’aquestes poblacions.

 

El Departament de Justícia ha seleccionat un seguit de registres civils, basant-se en les seves càrregues de treball. Els propers registres civils que comptaran amb l’equip de reforç del Departament de Justícia són: Figueres, Mollet del Vallès, Granollers, Cornellà, Tarragona, el Vendrell, Gavà, Santa Coloma de Gramenet, Manresa, Rubí, Girona, Lleida, la Bisbal d’Empordà i Barcelona.

 

El Pla, a iniciativa del Departament de Justícia, ha estat possible també gràcies a l’aprovació de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i de la secretària de Govern del mateix TSJC.