El Congrés vota aquest dimarts si ordena al Govern prohibir els talls de llum a qui no pugui pagar-la

29/11/2016
Units Podem proposa que siguin les elèctriques les que sufraguin el cost de mantenir el subministrament

 

 

El ple del Congrés vota aquest dimarts una moció del grup d'Units Podem en què es proposa instar el Govern a prohibir a les empreses elèctriques talls en el subministrament energètic sense consultar amb els serveis socials.

 

Aquesta moció es deriva de la interpel·lació que el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va dirigir al ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, sobre la necessitat d'aplicar mesures contra la pobresa energètica.

 

D'aquesta manera, el grup parlamentari d'Units Podem-En Comú-En Marea vol tenir el compromís de les forces polítiques representades al Congrés per evitar que les persones en situació de vulnerabilitat vegin interromput el seu subministrament energètic. La moció contempla que siguin les empreses les que assumeixin el cost en cas que els serveis socials justifiquin aquest impagament.

 

La moció recull set punts més, entre els quals destaca la substitució de l'actual bo social per una "tarifa social de reduïda quantia" dirigida a famílies amb baixos nivells de renda, finançada per les companyies elèctriques i proporcional a la renda de la llar.

 

NO MÉS DEL 10% DELS INGRESSOS DE LA LLAR

 

Des d'Units Podem reclamen que l'energia sigui reconeguda com "un bé públic i comú", i a partir d'aquí garantir que totes les llars puguin mantenir unes condicions adequades de temperatura i altres serveis energètics essencials, i que aquest "subministrament mínim vital" no pot superar el 10% dels ingressos mensuals de la llar.

 

Aquesta "tarifa assequible" es dirigeix, assenyalen, a tots els consumidors a la seva primera residència, i en ella "s'ha de penalitzar el consum ineficient" a través d'elements de fiscalitat energètica, i considerar la renda com un "criteri principal" a l'hora d'establir "preus socials i favorables per a les famílies en funció dels ingressos econòmics".

 

Com a part d'aquestes mesures dirigides a disminuir el cost de la factura energètica, volen que s'apliqui a l'electricitat, l'aigua i el gas un tipus d'IVA reduït.

 

AUDITORIA, TRANSPARÈNCIA I PAGAMENT DELS CTC.

 

Tota aquesta bateria de mesures sobre les quals els grups s'hauran de posicionar es completen amb tres punts més dirigits a les companyies elèctriques, a les quals reclama el reconeixement i la devolució dels Costos de Transició a la Competència (CTC), xifrats en més de 3.500 milions d'euros.

 

Així mateix, insta el Govern a fer una auditoria dels costos de tot el sistema elèctric nacional per determinar "els costos reals de producció de l'electricitat amb cada tecnologia, així com els costos associats als serveis de transport i distribució". També demanen auditar el dèficit de tarifa, "el seu origen i la seva legitimitat".

 

Per últim, el text sobre el qual es pronunciarà el Congrés acaba amb una exigència de transparència: exigeix a les empreses subministradores publicar trimestralment el nombre de consumidors que no poden pagar la factura de la llum, aigua i gas, així com la xifra de consumidors que es veuen afectats per talls del subministrament.

 

També reclamen a les empreses "més i millor informació" sobre els conceptes que inclou la factura, els serveis energètics contractats, mesures d'eficiència energètica i la disponibilitat dels bons socials.

 

 

Font i foto: Elperiódico.cat