El Congrés aprova igualar a 16 setmanes els permisos de paternitat i maternitat

19/10/2016
La proposta d'Units Podem ha tirat endavant amb l'abstenció del PP i Fòrum Astúries
 

 

El Congrés va aprovar ahir, amb l’abstenció del PP i Fòrum Astúries, una iniciativa per igualar en 16 setmanes els permisos de maternitat i paternitat i, a més, que aquests no siguin transferibles. La iniciativa de Podem-En Comú Podem-En Marea es va aprovar mitjançant una esmena transaccional, amb la qual s’insta l’Executiu a tramitar de forma immediata un canvi integral del sistema de permisos i prestacions per a la cura i atenció de menors en cas de naixement, adopció o acollida.


  Així, la proposició no de llei, que ha rebut el sí de 173 diputats i només 2 rebutjos, a més de 164 abstencions, reclama que la durada sigui igual per a cada progenitor i que el permís sigui intransferible, amb una prestació del 100% de la base reguladora i amb igual protecció del lloc de treball.


  S’haurà d’establir un calendari complet fins a arribar al permís de 16 setmanes, i avaluar-ne així mateix el cost econòmic. Mentrestant, s’haurà de pressupostar ja per a l’exercici del 2017 la prolongació del permís de paternitat de 13 dies a quatre setmanes, d’acord amb el que s’estableix a la llei d’Igualtat, i adequar els formularis administratius a un llenguatge adequat a les noves realitats familiars.


  La portaveu d’Units Podem, Sofía Fernández Castañón, ha defensat la reforma integral del sistema de permís de maternitat i paternitat amb l’objectiu de frenar «la bretxa salarial de gènere, la precarietat i la pobresa femenina i infantil, així com un mercat de treball segregat per sexes verticalment i horitzontalment, i per tant ineficient». De la mateixa manera, ha defensat el caràcter intransferible d’aquest dret laboral. «¿Que potser algú transferiria el seu dret a les vacances?», s’ha preguntat la diputada.

 

 

 

Font i Foto: El Periódico