El Col·legi d'Advocats de Barcelona reclama una norma per perseguir l'apologia de l'anorèxia

23/02/2016

L'entitat apunta que aquestes accions poden incórrer en infracció de la normativa de salut pública

 

El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona ha reclamat una regulació jurídica per perseguir i sancionar l'apologia de trastorns alimentaris com l'anorèxia i la bulímia. Segons ha informat l'ICAB en un comunicat, un grup de treball prepara una normativa que articuli el marc legislatiu necessari per perseguir l'apologia dels trastorns alimentaris, freqüent en algunes pàgines d'internet.


L'entitat apunta que aquestes accions poden incórrer en infracció de la normativa de salut pública, de manera, segons afegeix, que aquesta futura normativa podria estar subjecte a l'àmbit de la Llei de salut pública. En concret, segons assenyala, l'article 55 de la llei preveu l'establiment de sistemes de vigilància, de xarxes de comunicacions i d'anàlisi de dades que permetin detectar i conèixer, tan ràpidament com sigui possible, la proximitat o la presència de situacions que puguin repercutir negativament en la salut individual o col·lectiva de les persones. 


La llei també permet el control de la publicitat i la propaganda de productes i activitats que puguin incidir en la salut, amb la finalitat d'ajustar-les a criteris de veracitat i evitar tot allò que pugui comportar un perjudici per a la salut.


L'ICAB afirma que l'ordenament jurídic pot actuar des de l'àmbit administratiu amb la mateixa eficàcia o més que el penal per vehicular la prevenció, el control, la vigilància i la presa de mesures cautelars, quan aquestes siguin necessàries. També alerta que la tipificació penal de l'apologia pot comportar l'efecte contrari i provocar "la clandestinitat" de les persones que estan patint aquest tipus de trastorns alimentaris perquè pensin que seran perseguides per la Llei, en lloc de generar actuacions d'ajut i de suport.
 
 
 
 
Font i Foto: naciodigital.cat