El 44% de les universitàries i el 33% dels universitaris ha patit 'stalking'

30/11/2016

El 40% d'estudiants universitaris s'han sentit víctimes alguna vegada d'assetjament depredador o stalking, en persona o a través de tecnologies de la informació i comunicació, segons un estudi de la Universitat de Lleida (UdL). Els investigadors han entrevistat 1.162 estudiants de vuit universitats --quatre catalanes i quatre valencianes-- i han conclòs que un 44% de les noies i un 33% dels nois han estat víctimes d'aquest patró de conducta.

 

La professora de Dret Penal i directora de l'estudi, Carolina Villacampa, ha dit aquest dimarts en un comunicat que són comportaments que fan a la víctima objecte d'una atenció indesitjada. Per exemple, es tracta de "temptatives de contactar per mòbil, mail o per altres mitjans, deambular a prop de casa seva o del seu lloc de treball, o seguir-la, provocant por o intranquil·litat".

 

Un 16% denuncia

 

A més de determinar la taxa de victimització per aquestes conductes en població universitària, l'informe estableix l'impacte que tenen en les víctimes i els efectes psicològics que els generen, i apunta que un 16% ho denuncia.

 

El treball avala la recent inclusió d'aquest delicte a l'article 172 del Codi Penal espanyol i és el primer estudi espanyol sobre stalking després de la seva incriminació com a delicte.

 

Aquest article castiga amb pena de presó de tres mesos a dos anys o a multa de 6 a 24 mesos qui assetgi de manera insistent i reiterada amb conductes que alterin greument la vida quotidiana d'algú, com ara vigilar, perseguir i buscar la proximitat física, i també qui intenti establir contacte amb una persona a través de qualsevol mitjà de comunicació o per mitjà de terceres persones.

 

L'estudi s'emmarca en el projecte d'investigació "Formes contemporànies de violència de gènere: mecanismes jurídics de protecció de les víctimes", finançat pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat.

 

 

Font: elnacional.cat