Dia treballat, dia cotitzat: el canvi en la jubilació dels treballadors a temps parcial

05/07/2019

Parlem amb l'advocat català que va denunciar el cas al Constitucional després de veure com, amb el càlcul vigent, li restaven anys de cotització

 

El Ministeri de Treball ha començat a estudiar com calcularà les pensions als treballadors a temps parcial, després que el Constitucional ha anul·lat el model que s'ha fet servir fins ara perquè el considera discriminatori, sobretot per a les dones.

La sentència arriba després de la denúncia d'un advocat, Simeó Miquel, que ha portat el seu propi cas.

 

 

Miquel ha exercit 40 anys d'advocat i també ha donat classes de Dret a la universitat determinades hores a la setmana, o sigui a temps parcial. L'única jubilació que té de la Seguretat Social és la basada en la seva feina de professor, i quan l'hi van calcular, li van dir que no podia cobrar el 100 per cent de la pensió que li pertocaria perquè li faltaven 2 anys de cotització:

"No arribava a 35, arribava a 33. Per què? No perquè no els hagués complert o treballat, sinó perquè em descomptaven això. Aquest és el tema."


I això va motivar una demanda als jutjats que des del primer moment ja apuntava a la inconstitucionalitat:

"Jo, al jutjat social, ja li vaig dir d'entrada que plantejava una qüestió d'inconstitucionalitat, perquè la llei aquesta crec que és inconstitucional. La magistrada va dir que no i va desestimar la demanda perquè va dir que la Seguretat Social ho havia fet bé perquè havia aplicat la llei."

Però també ho va plantejar al Tribunal Superior de Justícia i finalment ha estat el ple del Constitucional el que li ha donat la raó. La sentència deixa clar que els mecanismes de càlcul d'anys cotitzats que s'apliquen en el cas dels treballadors perjudica especialment els casos com ell.

"Si tu fas una jornada del 67% del total, ja et tracten com si estiguessis al 100%. Però si no arribes al 67%, continues estant davall. Era una cosa bastant absurda en si. Crec que la sentència és lògica."

 

 

Font i Foto: 324.cat