Detinguts a Arbúcies dos germans per finançar l'Estat Islàmic

27/07/2016

És la primera vegada que la Guàrdia Civil aconsegueix evidències concretes de l'enviament de diners als terroristes

 

La Guàrdia Civil ha detingut a Arbúcies (la Selva, Girona) dos germans marroquins de 33 i 22 anys acusats de col·laborar amb una estructura permanent de finançament de l'Estat Islàmic, segons ha informat el Ministeri de l’Interior.

 

Aquesta investigació, que ha comptat amb la col·laboració del Centre Nacional d'Intel·ligència, és la primera a Espanya en què s'aconsegueixen evidències concretes que demostren la finalitat específica de l'ús de remeses de diners des d'Europa per facilitar l'operativa del Daesh, nom amb què també es coneix l'Estat Islàmic.

 

L'estructura utilitzava suposades identitats per enviar fons a administradors de l'aparell econòmic de l'organització terrorista a Síria i l'Iraq que servien per finançar el trasllat d'operatius a zones de conflicte. Als arrestats se'ls imputa delictes de finançament del terrorisme, col·laboració amb grup terrorista i adoctrinament.

 

GERMÀ MORT A SÍRIA

 

Tots dos detinguts, juntament amb un altre germà que hauria mort a Síria, feien arribar els fons als administradors econòmics de l'Estat Islàmic utilitzant identitats falses atribuïdes als gestors del grup terrorista. Aquestes suposades identitats formarien part del centre de captació econòmica de l'organització terrorista gihadista a nivell internacional, segons es posa de manifest en els contactes detectats en la investigació.

 

La mort d'un dels germans a Síria, que es va desplaçar a la zona de conflicte amb la seva dona i dos fills per integrar-se com a militant al Daesh, no va fer que s'aturessin les activitats d'enviament de diners des d'Espanya. Els investigadors han constatat que aquesta activitat tenia un caràcter permanent que proporcionava suport financer al grup terrorista.

L'aplicació de la llei de prevenció per al blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme ha sigut fonamental per a la detecció i la investigació de les transferències financeres internacionals que utilitzava la cèl·lula.

 

REGISTRE DE DOMICILIS

 

És la primera operació a Espanya en què es tenen evidències concretes de la finalitat de l'enviament d'aquestes remeses, que demostra que aquests fons eren posats a disposició d'Estat Islàmic per ser utilitzats en els desplaçaments d'operatius per a la seva integració en les files del grup terrorista.

 

Els agents han procedit al registre dels domicilis dels detinguts per buscar nous elements que permetin conèixer millor les seves vinculacions amb els administradors financers del Daesh i les seves suposades identitats de cara a aclarir completament aquestes activitats.

 

Des de l'elevació al nivell 4 de l'alerta antiterrorista el 26 de juny del 2015 a Espanya, la Guàrdia Civil ha potenciat totes les investigacions relacionades amb estructures tant operatives com logístiques de caràcter transnacional. Aquesta operació ha sigut portada a terme per agents de la Direcció d'Informació de la Guàrdia Civil juntament amb unitats de les comandàncies de Girona i Almeria de les zones de Catalunya i Andalusia sota la direcció del Jutjat Central d'Instrucció número 1 de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.