Demanda a Europa perquè els homes percebin el complement de maternitat

02/09/2019

El despatx d’advocats gironí Lleal Tulsà Assessors ha presentat una demanda al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè es pronunciï sobre si els pares amb dos o més fills també poden percebre el complement de maternitat. Aquest complement, que va entrar en vigor l’1 de gener del 2016, implica fins ara que només les mares amb dos o més fills poden percebre l’augment d’un màxim del 15% de les seves prestacions de jubilació, incapacitat o viudetat.

La demanda sorgeix arran de la petició d’un veí de la Garrotxa amb incapacitat permanent absoluta i pare de dues filles que va sol·licitar cobrar aquest complement de maternitat. El despatx gironí parteix de la tesi que els homes i les dones realitzen, per igual, l’aportació demogràfica a la Seguretat Social, per la qual cosa la discriminació positiva a favor d’un dels sexes contravé el principi d’igualtat de retribució entre sexes recollit en diferents normatives europees.”Es una concepció antiga, paternalista”, afirma l’advocat de Lleal Tulsà, Ferran Casas, que considera que l’article de la llei general de la Seguretat Social vulnera la directiva europea. De fet, Casas hi afegeix que el tribunal europeu ja es va pronunciar per un cas semblant d’un ciutadà francès donant-li la raó.

Ara fa dos anys, es va exposar la qüestió de desigualtat al jutjat social número 3 de Girona, el qual va derivar el cas al tribunal europeu. Ferran Casas, l’advocat que porta el cas, va comparèixer al juny al Tribunal de Luxemburg per defensar la posició del seu client, que precisament durant aquest període de temps va morir. No obstant això, la demanda ha continuat endavant per part dels seus hereus. És previst que l’advocat general del TJUE es pronunciï al setembre amb les seves conclusions i s’estima que el 2020 que hi haurà la sentència. Segons Casas, en cas de prosperar la demanda això podria significar que tots els homes, igual que les dones, poguessin sol·licitar el complement i, fins i tot, es podria reclamar en caràcter retroactiu, és a dir, per a pensions concedides amb posterioritat a l’1 de gener del 2016, fet que causaria un impacte econòmic important. Així, Casas recomana que la gent que es troba en aquesta situació faci la reclamació al més aviat possible.