Dels CIE a Calais, un fracàs europeu

25/10/2016

Fa més de quatre anys EL PERIÓDICO va impulsar una campanya que va recollir on line 7.500 firmes de particulars i entitats per exigir la fi dels llimbs legal dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE). El Ministeri de l'Interior va elaborar un reglament, que es va concretar el 2014, i que no ha servit de gaire. Els CIE segueixen sent presons encobertes on els interns esperen en unes condicions lamentables de reclusió que es resolgui el seu expedient. Les denúncies de les oenagés i els testimonis de molts interns parlen de vulneracions dels drets humans. S'ha de recordar que els interns dels CIE no estan als centres per haver comès cap delicte, sinó per haver entrat a Espanya de manera irregular.

 

És en aquest context que primer al CIE d'Aluche i després al de Barcelona diversos interns van començar una vaga de fam en protesta per les condicions dels centres. Els recolzen un ampli espectre d'entitats, ciutadans i, en el cas de Barcelona, institucions. A l'empara de la protesta, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que portarà davant el jutge la resolució de precintament del CIE després que el Ministeri de l'Interior fes cas omís d'un intent anterior a l'estiu.

 

Els CIE, nascuts en la caduca llei d'estrangeria, són un clar exemple del que no funciona en la política migratòria, superada per una realitat que diu que moltes de les persones que entren de forma il·legal al país fugen de conflictes bèl·lics i de situacions de pobresa originades per ells. És la mateixa paràlisi que es veu en altres parts de la Unió Europea. La incapacitat de trobar una fórmula digna de tractar amb migrants i refugiats no és tan sols espanyola.

 

La protesta dels CIE coincideix amb el desmantellament del campament de Calais, símbol juntament amb els camps a Grècia d'aquest gran fracàs europeu. Les autoritats franceses distribuiran en 280 centres repartits per tot França les 3.000 persones que encara seguien allà. Molts d'ells anuncien que tan bon punt puguin hi tornaran, perquè el seu objectiu és arribar al Regne Unit, on al seu torn creix el sentiment xenòfob envers els estrangers. Els CIE i Calais són dues cares d'una emergència humanitària que exigeix una solució global, no dubtosos pedaços com s'han posat fins ara.

 

 

 

Font i Foto: El Periódico