Cada dia es denuncien una desena de desaparicions a Catalunya

29/02/2016
Els Mossos d'Esquadra localitzen el 98,79% de les persones, ja siguin amb vida o sense

 

 

Els Mossos d’Esquadra registren cada dia entre 8 i 10 denúncies per desaparicions a Catalunya, unes 3.600 anuals, «de les quals es localitza el 98,79% ja sigui amb vida o sense», segons declaracions a Europa Press de Daniel Cejas, caporal de l’Oficina d’Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes.

 

Aquesta oficina, formada per una agent i un caporal, es va crear l’1 d’abril del 2014 com a «punt referencial d’informació i suport a les persones que han patit una desaparició» i ha rebut 7.170 denúncies des del moment que es va posar en funcionament fins a l’1 de gener de 2016.

 

Celles vol desmuntar la idea força estesa que s’han de deixar passar 24 o 48 hores des de la desaparició d’una persona fins al moment de posar la denúncia. «És un mite que fa molt de mal perquè les primeres 24 hores són vitals per als investigadors», precisa.


 
SENSE UN PERFIL DETERMINAT / No existeix un perfil determinat, «encara que desapareixen més les noies d’entre 14 i 17 anys que no els nois de la mateixa edat. Normalment es tracta de discussions a casa i tornen al cap de dos dies». Cejas i la seva companya orienten les famílies a l’hora de prendre decisions, com ara divulgar la fotografia del desaparegut, recórrer als mitjans de comunicació, penjar cartells al carrer o parlar amb institucions.

 

L’Oficina d’Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes treballa en coordinació amb la Unitat Central de Persones Desaparegudes (UCPD) dels Mossos, que amb sis efectius s’encarrega d’investigar i seguir cada cas.

 

Les dues unitats comparteixen una mateixa aplicació informàtica (Gestor de Persones Desaparegudes o GPD) que permet centralitzar la informació i compartir-la amb l’aplicació del Ministeri d’Interior (PDIRH o Persones Desaparegudes i Restes Humanes), i també amb el sistema d’informació Schengen, a nivell internacional.

 

La UCPD ha investigat 16 casos de desaparicions d’àmbit criminal des del 2010 i actualment n’hi ha quatre en curs, totes sota secret de sumari, segons ha explicat el conseller d’Interior, Jordi Jané, que ha afegit que el nombre de denúncies per desaparició de persones presentades a Catalunya des del 2010 fins al 31 d’octubre del 2015 és de 17.380.

 

 

 

Font i Foto: El Periódico