Barcelona dissenya el seu programa feminista per al mandat

19/11/2019
Colau portarà al ple de novembre el pla per a una ciutat «lliure de violències masclistes»

Un 42% de les dones declaren haver patit tocaments a la xarxa de transport públic

 

El govern d’Ada Colau va apostar en el seu primer mandat com a alcaldessa per diverses mesures contra el masclisme, per a la qual cosa va aprovar un pla previst per a aquell període, 2015-2019, que ara es renovarà. La nova mesura de govern, prevista per al període 2019-2023, serà presentada al ple municipal que Barcelona celebrarà a finals de novembre i compta amb 11 objectius amb un centenar d’actuacions previstes. La tinenta d’alcalde de Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez, ha exposat aquest dilluns les seves línies principals. El consistori ha destinat el 2019 12,4 milions d’euros a les polítiques contra la violència masclista.

La mesura inclou diversos apartats. Un d’aquests és el del combat de les agressions sexuals i l’assetjament sexual a les dones en el transport públic. El consistori elaborarà, juntament amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), un protocol contra les agressions, com va avançar aquest diari, la necessitat del qual queda demostrada per les estadístiques: un 42% de les dones que són usuàries del transport públic afirmen que han patit tocaments en aquest àmbit.

Telèfon 24 hores

Una altra novetat, encara sense data, és la posada en marxa d’un servei telefònic d’urgència, psicològica i social, que funcionarà durant les 24 hores del dia per oferir una primera atenció en casos de violència sexual. L’ajuntament també seguirà la línia que va obrir en el mandat anterior al front del lleure nocturn.

A l’estiu va instal·lar un estand al front marítim que va estar actiu també durant les festes de la Mercè i que va arribar fins a 10.000 barcelonins, la majoria menors de 25 anys. Ara s’habilitarà un model d’estands mòbils per ubicar-los a les diferents zones de lleure nocturn. La seva funció, a més de l’atenció a la ciutadania i la sensibilització, és desenvolupar activitats de promoció de l’educació sexual i les «relacions lliures, igualitàries i respectuoses».

‘El present és feminista’

El consistori remarca que un 20% de les barcelonines han patit actes de violència sexual greu, i que un 57,7% afirma que ha patit violència masclista al llarg de la seva vida. Barcelona es proposa aconseguir que els homes siguin còmplices en la seva causa, mitjançant una campanya que porta per lema ‘El present és feminista’. L’any passat, el lema era ‘El futur no és masclista’. En el marc de la campanya es difondran diversos vídeos. En el primer, que ja es va poder veure aquest dilluns, un jove reprèn un amic per dirigir-se en termes intimidatoris a una dona que va sola pel carrer.